Interview Rachid Schmitz

Rachid Schmitz’ is een verbinder. Hij doorziet de meest effectieve verbindingen tussen mensen, processen en strategie. ‘Connecting the dots’, zoals hij het zelf noemt. De Executive Vice President Global Sales van Randstad Sourceright komt nu aan boord als CEO van Straight-Line Leadership Group. Wie is Rachid – en wat betekent hij voor de toekomst van het bedrijf?

Een organisatie is een strategische puzzel om te leggen. Zo ziet Rachid ieder bedrijf, ieder team en iedere uitdaging die hij aangaat. “Ik ben niet iemand die iets uit het niets creëert”, zegt Rachid Schmitz. “Ik zie allerlei zaken die anderen niet zien. Gooi een hoop losse puzzelstukjes naar me toe en ik zie hoe ik ze aan elkaar moet koppelen. Op een gegeven moment heb ik de puzzel voor me.” De afgelopen jaren legde Rachid strategische en organisatorische puzzels voor Randstad Sourceright. In zijn laatste project focuste hij zich op het salesteam. “Ik werd door Randstad gevraagd om de verkoopafdeling opnieuw op te zetten”, zegt Rachid. “Onze verkopen liepen structureel achter op de budgetten. Toen ik met het team ging werken, groeiden we in 24 maanden 4000% in omzet. Dat hadden ze nog niet eerder gezien bij Randstad.”

In 2012 begon zijn eerste samenwerking met Randstads tak gespecialiseerd in maatwerk recruitmentoplossingen. “Ik was klantdirecteur voor Philips, een van hun grootste accounts”, aldus Rachid. “We organiseerden het tijdelijke personeel van Philips in drie landen. Mijn focus lag op de vraag: hoe kan ik zaken beter laten werken voor Philips?” Rachid en zijn team wisten het programma vervolgens te implementeren in 24 landen. “Daarop werd me gevraagd of ik directeur wilde worden van alle internationale accounts.” Rachid werkte de afgelopen jaren daarnaast voor SABIC en via consultancy- en projectmanagementrollen voor onder andere Ahold en TNT Post. Het is duidelijk dat Rachid een gevarieerd zakelijk verleden heeft. Zijn taak is nu om Straight-Line Leadership Group de internationale toekomst in te leiden. Een ambitieuze missie.

Dit is echt uniek. Het maakte gelijk impact op me.

Rachid Schmitz, CEO | Straight-Line Leadership Group

Hoe ben je in aanraking gekomen met Straight-Line Leadership Group?
Rachid: “Vlak nadat ik begon Randstads salesteam opnieuw op te zetten, kreeg ik een bericht van een kennis. Hij zag dat ik regelmatig over leiderschap postte op LinkedIn en raadde me aan de eerste vijf hoofdstukken van het boek Straight-Line Leadership te lezen. Dat fascineerde me. Ik las de hoofdstukken, verdiepte me in de materie en dacht: dit is echt uniek. Het maakte gelijk impact op me.

Vervolgens kreeg ik van Randstad de mogelijkheid om een MBA te volgen. Ik waardeerde het aanbod, maar dacht toch: dit is niet wat ik moet doen. Ik had al eens in de avonduren mijn Master of Science behaald bij Nyenrode. Dat was een enorme investering in tijd. Drie jaar lang had ik zo goed als geen privétijd voor mijn gezin. Ik wilde intensief investeren in mijn eigen ontwikkeling, alleen het moest dan wel de moeite waard zijn. En ik wist niet of die MBA me ging brengen wat ik nodig had.

Ik bleef ondertussen in contact met Kristof Cuppens: managing partner van Straight-Line Leadership Group en Straight-Line Coach. Na een aantal gesprekken besefte ik dat dít was wat ik moest doen. Ik schreef een businesscase aan Randstad, want het was niet gebruikelijk dat dit soort bedragen werden uitgegeven aan wat zij zagen als een leiderschapstraining. Ik zei: ‘Als ik mijn targets niet haal, betaal ik het bedrag uit eigen zak terug.’ En zo stapte ik in het Mentorship lidmaatschap bij Straight-Line Leadership. En dat had een heel groot effect. Op mezelf en vooral op mijn team.”

Welke impact had het op je team?
“Toen ik het werk van Straight-Line Leadership implementeerde in mijn team, creëerde dat een totaal andere cultuur. Het waren dezelfde mensen, maar ze behaalden totaal andere resultaten. Door te werken met de distincties van Straight-Line Leadership, elkaar extreem verantwoordelijk te houden en meer vertrouwen in het team te brengen, rees de verkoop het dak uit. In het eerste jaar dat ik op deze manier werkte, zijn we 660% gegroeid in omzet. Vlak voordat ik vertrok, liep het team al weer voor op het target voor 2022.

Als het om mezelf gaat: ik besefte hoeveel grootser ik kon leven. Op het vlak van integriteit viel er bijvoorbeeld nog winst te behalen. Op sportvlak had ik altijd krachtige commitments. Als ik had afgesproken te sporten, was ik er altijd. Wat er ook gebeurde. Op zakelijk vlak deed ik 90% van de tijd wat ik gezegd had te doen. Dat is nu veel dichter naar de 100% gegaan, mede doordat ik kritischere keuzes maak. Ik zeg niet meer overal ja op. Alleen op wat er echt toedoet. Mensen kunnen er altijd op rekenen dat ik doe wat ik zeg.

Ik ben gaan beseffen hoe fundamenteel de rol van integriteit is in mijn leven. Ook als het thuis om de kinderen gaat. Mijn dochter en zoon weten nu dat ze altijd op mij kunnen rekenen. Eigenlijk heb ik hierdoor betere relaties gekregen met iedereen om me heen.”

Waarom heb je de stap genomen om de CEO van Straight-Line Leadership Group te worden?
“De organisatie biedt een product waar ik honderd procent achter sta. Toen ik de kans kreeg om dit product, wat zo veel voor mij heeft betekend, mee groots uit te bouwen, viel alles op zijn plek. Los van het feit dat het een ontzettend gave organisatie is met gedreven mensen. En de ambities zijn zo groot, dat ze bijna onmogelijk klinken. Daar ga ik van ‘aan’. Dat was ook het geval bij het salesteam van Randstad. Ik wist nog niet hoe ik het ging laten werken, maar ik zou het wel uitvinden. Dat ga ik nu weer doen; met een veel ambitieuzer doel voor ogen.

Het is een heel bewuste keuze om uit de corporate wereld te stappen en deze uitdaging aan te gaan. Het voordeel is dat er hier meer slagkracht is en minder politiek is om te managen. Dus de snelheid is veel groter. Maar het belangrijkste: ik wil blijven groeien als leider en als mens, en anderen helpen dat ook te doen. Nu kan ik dat op grote schaal bewerkstelligen. Ik ben gefascineerd door wat Straight-Line Leadership Group doet voor mensen. Wat we hier creëren, is een blijvende impact op mensen en hun omgeving. Daarom is deze stap voor mij ook geen risico. Doordat ik zelf heb ervaren wat dit bedrijf voor mensen betekent, heb ik geen twijfels over de potentie. Voor mij is er maar één uitkomst mogelijk – en dat is succes.”

Je wil bijdragen aan de levens van anderen.
“Ja. Anders hoeft het bedrijf ook niet te groeien. Als er geen missie was om zo veel mogelijk mensen te helpen, dan hadden we perfect kunnen blijven doen wat we altijd al deden. Het gaat niet om meer omzet. Dat is een gevolg. Het gaat erom wat dat betekent voor de hoeveelheid mensen die we bereiken. Dit werk is zo mooi en heeft zo veel impact, dat zo veel mogelijk leiders ermee in aanraking moeten komen.”

Hoe zie je de toekomst van de organisatie voor je? Laten we zeggen, over vijf jaar.
“Over vijf jaar wil ik de omzet vertienvoudigen. Zoals ik al zei, gaat het daarbij niet om de omzet an sich. Het gaat erom wat het betekent. En wat het betekent, is dat we dan dusdanig veel levens van mensen raken, dat we een serieuze impact maken. We helpen een grote groep mensen om succesvolle levens en bedrijven te leiden.”