Rolf en Danielle Schouten

Soms lijkt de relatie met je compagnon bijna een huwelijk. Voor Rolf en Danielle Schouten is dat de werkelijkheid: ze leven samen én ondernemen samen. Het stel deelt de vijf belangrijkste inzichten die ze hebben opgedaan als compagnons en partners.

“Mensen hebben vaak een vertekend beeld van onze dag”, begint Danielle. De wanden van het kantoor van de HEMA in Wijchen zijn behangen met teamfoto’s en reminders aan de bedrijfswaarden. “Ze denken dat we continu bij elkaar zijn. Natuurlijk werken we nauw samen, maar we zijn allebei met ons eigen deel bezig, waardoor we elkaar overdag meestal niet zien.” Rolf en Danielle runnen samen twee HEMA-vestigingen en Young People Living, een bouwproject voor jongeren in de gemeente Wijchen. Hun doel is om de concepten van Young People Living uit te rollen in alle gemeentes in Nederland. Momenteel richt Rolf zijn focus op het bouwproject terwijl Danielle de winkels leidt. Weinig relaties zijn zo intensief als het huwelijk en de band tussen compagnons; een combinatie van de twee komt met zijn geheel eigen uitdagingen.

Inzicht 1

Verschillen zijn juist goed

Rolf:

“Danielle is zó ‘steady’. Ze houdt de rode draad in ons leven vast, waar ik – denk ik – in mijn eentje helemaal zou ontsporen. Ik heb de neiging om allerlei projecten tegelijk aan te vliegen.

Daarentegen kan ik wel goed gas geven. Als ik ergens voor ga, dan ben ik enorm energiek en kan niets me van mijn doel afhouden.”

Danielle:

“Dat was niet de vraag,hè. Ze vroeg ons om eigenschappen van elkaar te beschrijven, niet die van onszelf.”

Rolf:

“Jij bent absoluut ons anker.”

Danielle:

“Nou, ik vind wel…”

Rolf:

“Ga jij nu iets over jezelf vertellen?”

Danielle:

“Ja, dan ga ik ook iets over mezelf vertellen. Ik vind het heel belangrijk om thuis de rust te bewaren en alles op orde te houden, voor onszelf en voor de kinderen. Ik heb dat nodig om te kunnen functioneren. Dus ik begrijp dat je zegt dat ik het anker ben. Ik vind jouw doorzettingsvermogen bewonderenswaardig. Als je iets in je hoofd hebt, dan ga je ervoor. Het maakt niet uit hoe het gebeurt. Soms moet ik je er dan wel op wijzen dat je nog lopende zaken hebt en je niet halsoverkop met een nieuw project kan starten.”

Rolf:

“We hebben dezelfde intenties, maar we uiten dat verschillend.”

Danielle:

“Ik denk dat het in een
relatie, zowel zakelijk als privé, belangrijk is om hetzelfde doel voor ogen te hebben en tegelijk allebei andere kwaliteiten te bezitten. Twee keer hetzelfde is niks. Dat is de kern van onze relatie: balans. Als Rolf hetzelfde was als ik, dan hadden we allerlei ontwikkelingen nooit doorgemaakt en als ik hetzelfde was als Rolf, dan waren we met duizenden dingen tegelijk bezig en weet ik niet wat voor resultaat daaruit zou komen.”

Inzicht 2

Alles valt te managen

Rolf:

“Als je samen begint met ondernemen, is het aanvankelijk vooral een kwestie van ervaren. In het eerste jaar moesten we ervaren wat het überhaupt inhoudt om een commitment te hebben en zorg te dragen voor mensen.”

Danielle:

“Toen gingen we ook nooit op vakantie.”

Rolf:

“We dachten dat het niet kon.”

Danielle:

“We?! Even wachten, hoor.”

Rolf:

“Goed, ik dacht dat het niet kon. Ik dacht: je gaat als ondernemer toch niet op vakantie? Je kunt het bedrijf toch niet zomaar achterlaten? Onmogelijk.”

Danielle:

“Toen gingen we trouwen en vroeg ik: ‘Gaan we op huwelijksreis?’ Hij zei: ‘Nee, hoe zie je dat voor je? Dat kan écht niet.’ Uiteindelijk kreeg ik met moeite drie dagen met de auto naar Frankrijk uit hem gewrongen.”

Rolf:

“Ja, dat was echt dom. In die situatie ben ik enórm klein geweest. Hoe groot je jezelf weet te creëren, schept hoe je tegen alles in het leven aankijkt. Ik zag mijn bedrijf op dat moment als enorm. In vergelijking was ikzelf een piepklein poppetje. Ik dacht dat ik misschien wel dood zou gaan als er iets misliep in het bedrijf. Ik ervaarde die mogelijkheid als te overweldigend om op vakantie te kunnen gaan. Maar op het moment dat je als mens groeit, krimpt je organisatie niet, maar kijk je wel vanuit een compleet ander perspectief. Nu weten we dat alles te managen of te delegeren valt en dat áls er iets fout gaat, iemand uit het team het altijd weet op te lossen.”

Danielle:

“En dan moet je je voorstellen dat ons bedrijf destijds veel minder groot was dan het nu is.”

Inzicht 3

Je bereikt meer als je komt vanuit wat je kunt bijdragen

Rolf:

“Wat voor mij echt een verschil heeft gemaakt, is inzien wat ik in een relatie geef en wat ik neem. Iedereen kan bladzijdes volpennen over wat er ontbreekt in hun relatie. En als je daar maar lang genoeg op focust, kom je tot de conclusie dat je er maar beter mee kunt stoppen. Tegelijkertijd, als je kijkt naar wat jij aan de relatie kunt toevoegen, kun je ook een lange lijst maken. Maar lang niet iedereen doet dat.”

Danielle:

“Dat hij toch met ons op vakantie ging, is hier een mooi voorbeeld van. Ik vond samen weggaan namelijk wel belangrijk, Rolf niet.”

Rolf:

“Ik wist dat ik haar daar een enorm plezier mee zou doen. Veel mensen vergeten dat trouwens aan elkaar te vragen. Gewoonweg even stilstaan en de vraag stellen: waar zou ik je nu echt gelukkig mee maken? Dat vragen en vervolgens actie ondernemen kan zo veel betekenen voor je relatie, maar waarom doen zo veel mensen het niet? Waarom vergeten we echte vragen te stellen aan elkaar? Bijvoorbeeld: wat is op het moment je grootste wens, of wat is je grootste zorg? Het is zo simpel, maar wordt te weinig gedaan.”

Danielle:

“Het klinkt nu alsof we alleen maar ‘ups’ meemaken, maar als je 23 jaar samen bent kan dat natuurlijk niet. Samenleven, partners zijn, kinderen krijgen én ondernemen is niet altijd makkelijk. Toen onze zoon geboren werd, stak Rolf enorm veel tijd in de uitbreiding van het bedrijf en een project voor de gemeente Wijchen. Dag en nacht was hij daarmee bezig. Ik kon niet eens een normaal gesprek met hem voeren. Gelukkig werd onze zoon op een donderdag geboren, wat destijds Rolfs vrije dag was, anders weet ik eerlijk gezegd niet of hij erbij was geweest.”

Rolf:

“Ik dacht dat ik het te druk had. Zó druk dat ik Danielle heb laten zitten met ons kind. Op een bepaald moment wees ze me erop dat ik er voor haar en de baby moest zijn, waarop ik antwoordde: ‘Daar heb ik echt geen tijd voor, bel je moeder maar.’ In die tijd heb ik mezelf veel te druk gemaakt over dingen die niet belangrijk waren. Het stellen van concrete doelen heeft me heel erg geholpen om niet meer in die valkuil te trappen. Want als je geen doelen hebt, is alles belangrijk. Je wordt opgevreten door de waan van de dag.”

Inzicht 4

Rituelen creëren aandacht voor elkaar

Rolf:

“Danielle en ik balanceren continu tussen de energie die we in het bedrijf steken en die we in elkaar steken. Het bedrijf en ons privéleven loopt naadloos in elkaar over. Hierin zit ook de grootste uitdaging. We moeten ervoor waken om niet ineens naast elkaar in bed liggen als zakenpartners, in plaats van man en vrouw. Je moet tijd voor elkaar pakken in een huwelijk. Danielle staat altijd tegelijk met mij op – zonder uitzondering. Hoe vroeg ik ook een afspraak heb, we beginnen iedere dag door samen een kop koffie te drinken. Ik vind het belangrijk om rituelen te hebben en daaraan vast te houden, wat er ook gebeurt.”

Danielle:

“Toen de kinderen jonger waren, kookte Rolf ’s avonds en gaven we hen eerst te eten. Als de kinderen in bed lagen, gingen wij met z’n tweeën aan tafel. Dat was toen ons moment samen. Nu zitten de kinderen in een fase waarin ze later opblijven, dus hebben we ons moment in de vroege ochtend.”

Rolf:

“Je moet gelegenheden bewust pakken, ze komen niet aanwaaien. Wanneer of hoe je deze gelegenheden pakt, verandert met de tijd. Je moet het daar over hebben en je blijven aanpassen, want levensfases komen en gaan. Zo zijn de kinderen nu altijd om ons heen en tot negen uur ’s avonds wakker, maar er komt een tijd dat ze uit huis gaan. Als je daar niet op voorbereid bent, zit je plotseling met een gevoel van ‘en nu?’. Dat zijn kritische momenten.

Daarnaast zorgen we ervoor dat we samen ons succes vieren. Mooie reizen ondernemen, uit eten gaan bij goede restaurants, het huis verbouwen… Dat zijn voor ons de traktaties van succes. We werken hard, we behalen onze doelen en dan gaan we daar ook van genieten. We staan niet vaak stil bij de doelen die we behalen, want succes is voor ons meer een logisch gevolg van het werk dat we in het bedrijf stoppen. Begrijp me niet verkeerd: als we een belangrijk project hebben afgerond, trekken we zeker een fles bubbels open, kijken elkaar en denken: dat hebben we toch weer even geflikt. Maar gewoonlijk vieren we ons succes door een bepaalde standaard van leven te hanteren en onszelf regelmatig te trakteren.” ”

Inzicht 5

Regelmatige meetings zorgen ervoor dat je op koers blijft

Rolf:

“We bespreken alles ‘s avonds aan de keukentafel. Op vaste momenten gaan we samenzitten en onze visies en plannen bespreken. Dit is waardevol, deels omdat we op een andere manier tegen dingen aankijken. Mannen en vrouwen kijken nu eenmaal verschillend tegen zaken aan. En als je elkaar daar de ruimte in geeft, kom je samen op nieuwe inzichten. Zo is ook onze rolverdeling binnen de organisatie ontstaan. Ik realiseerde me dat ik iets achter wilde laten in de wereld en om dat te doen, moest ik me focussen op Young People Living. Dit betekende dan dat Danielle ook een nieuwe rol kreeg en taken van mij ging oppakken. Deze beslissing werd gewoon op een avond aan de keukentafel genomen. We nemen ons werk absoluut mee naar huis, dat kan ook bijna niet anders.”

Danielle:

“Soms zeggen mensen tegen me: ‘Jeetje, dan ben je getrouwd en werk je ook nog samen. Word je niet helemaal gek?’ Blijkbaar is dit uniek, twee mensen die succesvol samen leven en ondernemen.”

Rolf:

“We zijn het niet altijd met elkaar eens. Soms lopen dingen spaak en moet er ingegrepen worden.”

Danielle:

“Bijvoorbeeld als we avonden achter elkaar tot tien uur hebben doorgewerkt. Dan zeg ik: ‘En nu stoppen we. Nu is het tijd om te ontspannen of bij de kinderen te zijn.’ Anders wordt samen werken, wat normaal onze kracht is, onze valkuil.”

Rolf:

“Ik heb de neiging om gewoon met alles door te blijven gaan, maar jij trekt me dan weer in de realiteit. Dat is in het verleden regelmatig gebeurd. Dan trek je aan de bel en gaan we samenzitten om per afspraak te bekijken: is dit echt nodig en gaat het bijdragen aan ons leven? Is het antwoord nee, dan halen we de afspraak uit onze agenda. Zo hebben we bepaalde vriendschappen geïntensiveerd en andere juist afgehouden.”

Danielle:

“Ja, ook dat hebben we aan de keukentafel afgesproken.”

Rolf:

“Doordat we zo veel met elkaar delen en eerlijk zijn, is alles uiteindelijk op te lossen. Dat is misschien wel de meest waardevolle les die ik heb geleerd uit mijn relatie met Danielle. Samen tot oplossingen kunnen komen is de grote meerwaarde van samenwerken.”