Debby Heussen

‘Ik ben in staat om door te zetten – en ervoor te zorgen dat anderen dat ook doen’

In de huidige maatschappij wordt het steeds moeilijker om gefocust te blijven. Daarom is het essentieel dat leiders (en leidinggevenden) deze vaardigheid ontwikkelen. Debby Heussen leidt de marketing- en salesafdeling van bouwpartner Marchetta. Straight-Line Leadership hielp haar op weg naar meer rust, overzicht en focus. “Ik reageer nu op wat er daadwerkelijk gebeurt, in plaats wat ik denk en voel.”

In Genk en omstreken is Marchetta een bekende naam. Het familiebedrijf bestaat sinds 1985 en is gespecialiseerd in de constructie van hoogwaardige nieuwbouwwoningen. Gerund door twee zussen en een broer uit – hoe kan het ook anders – de familie Marchetta. Als commercieel manager werkt Debby Heussen nauw met hen samen en is ze onderdeel van het managementteam.

Geen seconde twijfel

Zaakvoerders Claudia en Cerina Marchetta zijn al jaren aangesloten bij Straight-Line Leadership. Toen ze Debby uitnodigden om ook in een lidmaatschap te stappen, hoefde de manager daar niet lang bij stil te staan. “Ik zag wat Straight-Line Leadership voor hen gedaan heeft”, aldus Debby. “Ik werk vooral samen met Claudia en zag van dichtbij hoe zij als leider transformeerde. Ik ervaarde op alle vlakken dat ze anders was. In onze gesprekken, de afspraken die ze maakte en de manier waarop ze me coachte.”

Nadat Straight-Line Leadership een dag met het MT werkte, was Debby verkocht. Dit was dé methodiek waarmee zij ook kon leren krachtiger leiding te geven. Dat was belangrijk voor Debby’s persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor aankomende veranderingen binnen het bedrijf.

Een nieuwe rol

Een aantal maanden geleden voerde Marchetta een herstructurering door. Waar voorheen aparte sales- en marketingafdelingen bestonden, werden deze nu samengevoegd. Eén team met één leidinggevende. Die rol kreeg Debby.

“Ik ben verantwoordelijk voor het hele proces: van lead tot sale”, zegt ze. “Sinds de afdelingen zijn samengevoegd, is alles veel logischer. Sales heeft marketing nodig en vice versa. Deze stap creëert meer samenwerking en rust binnen het team.” Maar toen Debby de functie van manager over het team aanvaardde, voelde ze zelf het tegenovergestelde van rust.

Onder invloed van gedachten

In haar hoofd draaiden allerlei ontkrachtende gedachten rond. “Ga ik dit wel kunnen? Ben ik wel goed genoeg? Wat gaan ze wel niet van me denken?”, geeft Debby als voorbeelden. “Die gedachten had ik ook in het MT. Dat team bestaat voornamelijk uit extern aangeworven managers. Zij zijn hoger opgeleid dan ik en hebben meer ervaring in soortgelijke rollen. Ik dacht steeds: ga ik hier wel van waarde zijn? Ik was enorm onder invloed van die gedachten, zonder dat ik me daarvan bewust was. Daardoor durfde ik niet altijd te zeggen wat er gezegd moest worden.”

Met de hulp van Straight-Line Leadership is ze die gaan herkennen en zien voor wat ze daadwerkelijk zijn: niets meer dan gedachten. Debby: “Daardoor kan ik ze nu opmerken en aan de kant zetten. Ik kan ervoor kiezen om me er niet door te laten leiden en simpelweg te focussen op wat er nu moet gebeuren om vooruit te bewegen.”

Bijvoorbeeld als collega-managers zelf hun afspraken niet nakomen. “Hoewel ik het erg ongemakkelijk vind om hen daarop aan te spreken, houdt me dat me nu niet meer tegen. Vroeger zou ik dat nooit gedaan hebben, maar de focus op het gezamenlijke doel sterkt me om daar nu wel een punt van te maken.”

Ongeleid projectiel

Waar Debby in het MT leerde meer ruimte in te nemen, moest ze als manager juist meer ruimte voor anderen creëren. Debby: “Marchetta voelt ook een beetje als mijn bedrijf en daarom ben ik gedreven om snel vooruit te gaan. Als iets besloten werd, wilde ik dat het vanaf dag één zo gebeurde. Maar anderen zagen daar niet altijd de noodzaak van in of hadden meer tijd nodig. Dat frustreerde me enorm.”

Tijdens gesprekken met medewerkers kwam haar drive vaak op onhandige manier tot uiting. “Als ik een teamlid feedback gaf, was ik me zó bewust van mijn ingehouden lichaamstaal dat ik een heel verkrampte houding aannam”, deelt Debby. “Ik moest bijna op mijn handen gaan zitten. Ook bereidde ik het gesprek helemaal voor. Welke woorden ging ik gebruiken? Hoe snel moest ik spreken? Hoe ging ik dit goed overbrengen? Ik kreeg namelijk vaak terug dat ik behoorlijk fel overkwam, vooral als ik enthousiast was. Tijdens zo’n gesprek ging er dus zó veel rond in mijn hoofd dat ik nog weinig aandacht had voor de ander.”

Nieuwsgierigheid en interesse

Debby ging gelijk aan de slag met de tools die Straight-Line Leadership haar hiervoor bood. Dat verliep niet gelijk vlekkeloos. “Ik bleef die gesprekken gewoon aangaan en ging daarbij vaak op mijn gezicht. Daar leerde ik van en na verloop van tijd veranderde er iets: ik hoefde niet meer van tevoren tegen mezelf te zeggen dat ik kalm en beheerst moet zijn. Ik wás kalm en beheerst. Ik bén het gewoon, zonder daar moeite voor te doen. Daardoor kan ik nu vanuit nieuwsgierigheid en oprechte interesse in gesprekken zitten.”

Dat merken Debby’s teamleden ook, vertelt ze: “Aanvankelijk voelde ik dat mijn teamleden een hoge drempel ervaarden om een gesprek met mij aan te gaan. Ook al is er nog ruimte voor groei, merk ik dat ze nu al veel sneller naar mij toekomen als er iets speelt.”

Stick to the plan

Debby leerde beter te focussen – tijdens gesprekken en ook in haar persoonlijke ontwikkeling. “Eerst ging niks rap genoeg. Als een Straight-Line Coach iets uitlegde, moest ik me dat dezelfde dag nog eigen maken. Uiteraard werkt het niet zo. Na verloop van tijd ben ik één ding tegelijk gaan vastpakken en gaan trainen, trainen en trainen. Ik leerde focussen op één ding tegelijk, in plaats van alles aan te pakken. Daardoor kan ik gek genoeg veel meer snelheid maken.”

Debby laat zich niet meer zo snel afleiden. Ook niet in haar werk, legt ze uit: “Onlangs lanceerden we een nieuwe marketingstrategie. Dat kan een traag proces zijn. We spreken een nieuwe doelgroep aan en het kost tijd voordat kwalitatieve leads binnensijpelen. Daarvoor moet ik geduld hebben, focussen en me gewoon aan het plan houden. Eerder was dat een uitdaging geweest, maar nu ben ik in staat om door te zetten en ervoor te zorgen dat anderen dat ook doen. Dat is de grootste troef die ik nu door Straight-Line Leadership heb.”

Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.