Esther Sels

‘Ik voelde dat er zó veel meer in mij zat’

Gedreven freelancers weten vaak precies waar ze naartoe willen. Alleen de stappen zetten om daar te komen, blijft een uitdaging. Herkenbaar voor zangeres Esther Sels. Ze doorzag exact wat ze moest doen om te groeien – maar het resultaat bleef uit. Tot Esther in een lidmaatschap van Straight-Line Leadership stapte: “Dit werk kan voor iedereen zo veel betekenen.”  

Esther Sels is zangeres met een eigen livemuziekconcept. Ze wordt gevraagd voor exclusieve evenementen zoals bedrijfsfeesten, corporate events en huwelijken. Ze verzorgt natuurlijk de zang, maar ook de techniek en ondersteuning van een professionele band of dj.  

In 2013 startte Esther als zelfstandige. Maar ze wist haar leven lang al dat ze fulltime bezig wilde zijn met muziek. In haar jeugd won ze de VTM Soundmixshow en in 2007 was ze op landelijke televisie te zien als finalist van Idool. Toch duurde het jaren voordat Esther haar baan in het onderwijs opzegde om zich volledig te richten op zingen en performen, op haar voorwaarden. Als ze er nu op terugkijkt, ziet ze dat ze zichzelf lang in de weg stond. Ze vertrouwde niet op zichzelf.  

Kennis omzetten in actie 
Dat besef daalde nog dieper in toen Esther in 2022 in een lidmaatschap stapte van Straight-Line Leadership. Ze kwam erachter dat ze zichzelf nog altijd in de weg stond. Ook al was ze al een aantal jaren succesvol als zelfstandige artiest.   

“Toen ik voor het eerst in de wereld van zelfontwikkeling stapte, bracht me dat veel”, begint Esther. “Ik begon aan mezelf te werken, waardoor ik zag waar mijn onwerkbare patronen vandaan kwamen. Ik wist ook goed wat ik wilde en waar ik voor stond. Op den duur begreep ik dat allemaal en was ik me daar heel bewust van. Maar toen was het een kwestie van die kennis omzetten in actie. Ik dacht: hoe laat ik dit los en ga ik gewoon over tot de acties die ik moet ondernemen? Ik bleef vastzitten in wat ik altijd al deed en dat was zó frustrerend.” 

“Als ik vertrouwen had gehad in mezelf, dan had ik kunnen winnen” 

Esther Sels

Van krachtige vrouw naar schim 
Esther wist dat ze haar volledige potentie niet benutte. “Ik voelde dat er zo veel meer in mij zat, maar het kwam er gewoon niet uit”, stelt ze. “Ik had zo veel ambities, zo veel doelen. Ik wist precies wat ik met mijn leven wilde doen, maar ik kreeg het niet vastgepakt.”  

Esther wilde bijvoorbeeld eigen nummers schrijven en uitbrengen. Tijdens corona ging ze daarmee aan de slag. “Het schrijven ging me goed af, alleen… dan lagen die nummers daar. Wat was de volgende stap? Wat ging ik ermee doen? Daar had ik geen antwoord op, dus trok ik me terug. Er was altijd wel iets wat me tegenhield. Nu weet ik dat ik dat zelf was”, zegt ze lachend.  

“Zo heb ik nog wel meer voorbeelden, ook op relationeel vlak. Ik liep steeds tegen dezelfde issues aan en wist niet hoe ik daarmee moest omgaan. Bijvoorbeeld: op het moment dat mijn relatie minder goed liep, verloor ik veel kracht en energie. En ook al kon ik perfect uitleggen wat er in mijn hoofd gebeurde, lukte het niet om daarvan los te komen. Ik zag mezelf dan van een krachtige vrouw veranderen in een schim van mezelf.” 

Geen toeval 
Op dat moment kwam Straight-Line Leadership op haar pad. “Dat had bijna iets magisch”, volgens Esther. “Ik had toen zo’n enorme behoefte aan hulp bij het ondernemen van die acties. Het was net alsof het zo had moeten zijn.” In 2022 werd Esther gevraagd om op te treden tijdens The Night of Spectacles, een exclusief event georganiseerd door het bedrijf. Maar de zangeres begreep de inhoud van het werk toen niet volledig. “Ik werd getriggerd door wat er die avond gedeeld werd. Ik vond het interessant, maar zag niet gelijk in wat het voor mij zou kunnen betekenen.”  

Ze deelde die avond het podium met Kristof Cuppens, Straight-Line Coach en Managing Partner van het bedrijf. “Kristof benaderde me en zei dat we elkaar binnen enkele weken weer zouden zien. Straight-Line Leadership had namelijk een tafel geboekt bij GenkerFolies, waar ik zou optreden. En ja hoor, op de dag van het event stond er vlak voor mijn podium een grote tafel die voor hen was gereserveerd.” Naderhand sprak Esther weer kort met Kristof. “Ik vond hem een intrigerende man. Hij had een opvallende kracht en energie en ik vond het tof om hem en de organisatie te leren kennen. Maar daar bleef het bij.”   

Een paar weken later bevond Esther zich opnieuw op een event, waar haar geluidstechnicus uit het niets over het bedrijf begon. “Hij vertelde dat Straight-Line Leadership hem had gevraagd de techniek te doen op een livedag voor hun leden. Hij begon daar zó enthousiast over te vertellen. Hij zei: ‘Dat zou je moeten meemaken! Dat is zo waardevol. Het gaat er wel pittig aan toe, maar als je vastpakt wat ze daar delen, ga je echt hard vooruit.’ Toen dacht ik: dit kan geen toeval meer zijn.”  

“Er is echt een leven voor en een leven na Straight-Line Leadership”

Esther Sels

Allergrootste cadeau 
De volgende dag pakte Esther de telefoon en belde ze Kristof. Ze wilde weten wat Straight-Line Leadership nu precies deed en of ze eens een livedag kon meemaken. Zomaar aan een livedag deelnemen was helaas niet mogelijk, vertelde Kristof. Hij nodigde Esther uit voor een persoonlijk gesprek, waarin ze doornamen wat de mogelijkheden waren en vooral wat het werk voor haar zou kunnen betekenen.  

Na enige twijfel over de investering die daarvoor nodig was, stapte Esther uiteindelijk toch in een lidmaatschap. “Ik voelde in heel mijn wezen dat ik dit moest doen, dus ik ben gesprongen. En nog elke dag ben ik daar enorm dankbaar voor. Er is echt een leven voor en een leven na Straight-Line Leadership.”  

Straight-Line Leadership hielp Esther vertrouwen te creëren. In zichzelf, haar doelen, het leven en de mensen om haar heen. “Dat is het allergrootste cadeau dat ze me konden geven. Want voor mij draait het daar allemaal om. Als ik geen vertrouwen in mezelf en anderen heb, krijg ik niet voor elkaar wat ik wil bereiken. Ik ben me er heel bewust van dat ik anderen nodig heb om te kunnen creëren. Alleen kom je nergens.”  

Aantrekkingskracht 
Esther krijgt nu meer boekingen binnen dan ooit tevoren. Zelfs in een periode waarin het normaliter rustig is. “Ik sta nu op een hele andere manier op het podium. Het is een wereld van verschil. Ik ben niet meer terughoudend, wat ik daarvoor op alle vlakken wel enorm was. Natuurlijk heb ik daar nog altijd in te groeien en moet ik mezelf er wel op blijven wijzen. Maar het grote verschil is dat ik nu kan bijsturen als ik zie dat het gebeurt. Ook op het vlak van mijn persoonlijke relaties.”  

Dat heeft effect op de manier waarop ze met klanten en potentials omgaat. En hoe zij op haar reageren. “Ik ga na optredens veel sneller met mensen in gesprek. Niet alleen gelijk na de show, maar ook in de dagen erna. De gesprekken die ik voer zijn krachtiger geworden. Dat heeft als resultaat dat ik nu veel vaker geboekt word, betere contacten heb en een topteam van muzikanten om me heen heb. Want ik ben in staat om de juiste mensen aan te trekken.”  

“Dat heeft als resultaat dat ik nu veel vaker geboekt word”

Esther Sels
Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.

Download het e-book

Zelfsabotage 
Esther zou willen dat ze in 2007 de inzichten en tools had die ze nu heeft. “Mijn deelname aan Idool was een prachtige ervaring”, zegt ze. “Meer dan een half jaar stond alles in functie van dat wat ik het liefst doe. Daardoor wist ik écht zeker dat ik dit met mijn leven wilde doen.” Door haar talent en prachtige stem bleef Esther tot het einde van Idool in de race. Maar ze was ook onzeker, wat haar uiteindelijk de winst kostte.  

“Ik stond in de finale tegenover Dean Delannoit: een knappe, getalenteerde kerel met een grote schare fans achter zich”, legt ze uit. “Hij stond ongelooflijk vol vertrouwen op dat podium. Ik zei al de ganse tijd: ik weet dat ik dit nooit ga kunnen winnen – en dat is oké. Zo heb ik naar die finale toegeleefd en zo heb ik het ook beleefd.” 

 
Nu beseft Esther dat ze haar tweede plek toen tot werkelijkheid sprak. “Daar kijk ik wel met spijt op terug”, geeft ze toe. “Als ik vertrouwen had gehad in mezelf en mijn performance, dan had ik kunnen winnen. Want ik had ook genoeg fans. En waarschijnlijk had ik er nog wel meer bij gekregen. Dat besef is confronterend.” Sinds de start van haar lidmaatschap, nu een half jaar geleden, begint ze meer en meer te zien waar ze zichzelf tegenhield. En ook waar ze werkelijk toe in staat is.  

Onlangs stelde Esther zichzelf dus een nieuw doel. “Ik heb het Eurovisie Songfestival dit jaar op de voet gevolgd, want België had een sterke inzending. Uiteindelijk won de Zweedse inzending, die ook ongelooflijk goed was. Toen dacht ik: we hebben zo’n enorm getalenteerde muzikanten in ons land, België moet het toch ook kunnen winnen. Daarom ga ik de komende twee jaar een ijzersterk team rondom mij verzamelen, met als doel om Vlaanderen te representeren tijdens het Eurovisie Songfestival van 2025.”