Christophe Suerickx

Ondernemen is dealen met uitdagingen. Iemand die uitdagingen niet alleen het hoofd biedt, maar zelfs excelleert onder druk, is Christophe Suerickx. De eigenaar van Group Suerickx deelt hoe hij zijn krachtige personal well-being in stand houdt. Wat er ook in zijn leven of business gebeurt.

Het scheelde weinig, of Christophe Suerickx was nooit ondernemer geworden. Zijn oorspronkelijke plan was om het Franse leger in te gaan. Als tiener beoefende hij al jaren vechtsporten en speelde hij in het nationale rugbyteam. Het leger leek hem wel een geschikte plek voor zijn talenten en capaciteiten. “Maar mijn moeder vond dat ik eerst moest studeren”, begint Christophe. “Ik behaalde een master economie en daarna reisde ik twee jaar de wereld rond. Toen ik als twintiger terug naar België kwam, maakte ik me klaar om bij het Franse Vreemdelingenlegioen te gaan.” Maar een toevallige ontmoeting in het café zette zijn toekomst op een ander spoor.

Slapen in de vrachtwagen

Vlak na zijn reis had Christophe tijdelijk een baan als barman. In het café waar hij werkte, kwam elke vrijdag een groep ondernemers samen om een biertje te drinken. Een van hen stapte op hem af. “We raakten aan de praat”, zegt Christophe. “Hij zei tegen mij: ‘Jij kan wel werken, ik zie dat je boerenverstand hebt. Wil je met mij een bedrijf overnemen?’” Als 24-jarige barman had Christophe niet genoeg geld om zichzelf in te kopen. De ondernemer uit het café besloot toen borg voor hem te staan. “Ik leende de auto van mijn oma om naar de onderhandelingen te gaan”, herinnert hij zich. Van de een op de andere dag was Christophe mede-eigenaar van een dakreinigingsbedrijf met drie medewerkers. Hij had een schuld bij de bank en geen flauw benul van de branche die hij instapte. Christophe: “Mijn compagnon was alleen financieel mede-eigenaar. Ik was dag en nacht bezig om het bedrijf draaiende te houden. Om mijn schuld zo snel mogelijk af te betalen, sliep en woonde ik in de vrachtwagen.”

“Bij de banken gingen overal alarmbellen af.”

Christophe Suerickx

The sky was the limit

Een aantal jaar later startte Christophe een nieuw bedrijf met zijn broer, dat uiteindelijk uit zou groeien tot Group Suerickx: een organisatie gespecialiseerd in grootschalige bouw- en renovatieprojecten in de industrie. Group Suerickx voert nu werk uit voor bedrijven als Ineos, Evonik, Pfizer en Duracell. De weg daar naartoe liep alleen niet bepaald in een rechte lijn. Vanaf het begin werd Christophe’s well-being op verschillende momenten op de proef gesteld. Een van de uitdagendste tijden ontstond in 2012, toen hun bedrijf balanceerde op het randje van faillissement. Twee jaar eerder, in 2010, verdubbelde Group Suerickx nog. “Je moet bedenken, the sky was the limit”, legt Christophe uit. “We waren ooit begonnen met drie man personeel en misschien 500.000 euro omzet. Op een gegeven moment runden we vier verschillende bedrijven.” Het ging de broers zo voor de wind, dat Christophe in 2012 besloot te investeren in een andere organisatie. Dat pakte alleen anders uit dan verwacht. “Ik investeerde in een groot bedrijf in horizontaal gestuurde boringen”, begint Christophe. “Die onderneming ging failliet, waardoor alles onder druk kwam te staan. Group Suerickx groeide heel hard en aan de andere kant ging dat bedrijf waar ik veel geld in had gestopt failliet. Bij de banken gingen overal alarmbellen af.” De banken trokken daarop hun kredieten terug. “Er waren momenten waarop er tien wagens bij de garage stonden die we niet in gebruik konden nemen, omdat de leases waren ingetrokken. Lonen konden ineens niet meer betaald worden. De druk die ik ervaarde was gigantisch, want ik had thuis ook drie jonge kinderen.”

Distincties in fases

Uiteindelijk wist Christophe krachtiger door die periode heen te komen. Maar vier jaar later ontstonden opnieuw financieel donkere tijden. Weer in een periode waarin het bedrijf in eerste instantie veel succes boekte. “In 2016 groeide Group Suerickx met 55 procent. Dat ging zo snel, dat we in korte tijd veel nieuwe mensen moesten aannemen. Maar toen kon ik nog niet de distincties maken die nodig waren om de juiste mensen te kiezen.” Hierdoor creëerde hij een heel team van medewerkers die niet deden wat ze moesten doen. Met alle gevolgen van dien. “Een consultant hielp me te zien dat de mensen die ik aan boord had wel chique diploma’s hadden, maar niet deden wat in die groeifase van ons bedrijf noodzakelijk was.”


Christophe wist in beide situaties mét die druk acties te ondernemen om zijn organisatie te redden. Hij hield zijn personal well-being hoog, ook al gleed zijn financiële situatie steeds verder af. Hierdoor was hij in 2016 bijvoorbeeld in staat alle executives te ontslaan en praktische, hands-on mensen aan te nemen. Medewerkers die nodig waren om het bedrijf in die fase op te bouwen. “Ik heb wel eens een slapeloze nacht gehad”, geeft Christophe toe. “Maar ik moet zeggen dat ik het vrij goed kon behappen. Mijn moeder zei altijd: ‘Als het niet moeilijk voor je is, dan ga je het nooit leuk vinden.’”


Limieten opzoeken

Als het leven uitdagend wordt, stoppen de meeste mensen met bepaalde acties. Wat vaak als eerste naar de achtergrond verdwijnt, is goed zorgen voor hun lichaam. Maar zelfs in zijn moeilijkste periodes trainde Christophe meerdere keren per week. “Van 2008 tot 2020 had ik vlakbij mijn bedrijf een gym met een personal trainer”, aldus Christophe. “Die stond 24 uur per dag klaar om met mij te trainen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.” Wat er ook gebeurde, Christophe bleef zijn physical well-being een prioriteit maken. Dat doet hij nu nog steeds. “Mijn commitment is om zeven keer per week te trainen, maar in werkelijkheid is het vaak negen keer”, licht hij toe. “Het geeft mij energie en zorgt ervoor dat ik comfortabel in mijn lijf zit. Daarnaast zoek ik graag de limieten op.” Volgend jaar vertrekt hij naar Spanje om 48 uur aaneengesloten te raften, canyonen en hardlopen. “Dat is echt de max”, voegt hij glimlachend toe.


Sterk netwerk

Zijn wedstrijd in Spanje is onderdeel van een groter geheel. Christophe realiseerde zich onlangs dat hij zijn netwerk moet heruitvinden. Een van de eerste stappen daar naartoe: gelijkgestemde ondernemers vinden om sportuitdagingen mee aan te gaan. Hij legt uit: “In het begin van mijn carrière heb ik veel genetwerkt. Laatst was ik weer uitgenodigd voor een netwerkevent voor ondernemers in de Kempen. Ik luisterde naar de mensen die ik tegenover me had en ik wist: hier hoor ik niet meer thuis.” Hij creëert nu een netwerk om zich heen van mensen die van toevoegde waarde zijn. Die zichzelf flink uitdagen, maar zich ook niet groter voordoen dan ze zijn. “Ik wil krachtige mensen met elkaar verbinden door middel van sport. Want ik ben nu wel klaar met de zoveelste borrel.”

De grootste test tot nu toe

Christophe’s physical well-being stelt hem ook in staat om de relatie met zijn kinderen sterk te houden. “Ik kan altijd met ze spelen en alles met ze doen. Dat is een heel groot pluspunt. Ik leer mijn kinderen vechtsporten en ’s ochtends, voordat ze naar school gaan, train ik met ze.” Zijn vijftienjarige dochter vindt het niet altijd even leuk om te sporten. “Maar dankzij Straight-Line Leadership heb ik manieren gevonden om haar toch te motiveren.” De inzichten die hij door Straight-Line Leadership kreeg, hebben hem op meerdere vlakken met zijn kinderen geholpen. Juist toen hun band niet zo krachtig was. Toen Christophe en hun moeder door een scheiding heengingen, ervaarde hij de grootste test van zijn personal well-being tot nu toe. “Mijn dochter wilde me zelfs geen knuffel geven”, deelt hij over die tijd.

“Dat ziet niemand, maar dat ervaart iedereen.”

Christophe Suerickx

‘Papa, dat is een comfortkeuze’

“In het begin van de scheiding verliep de omgang met mijn kinderen een stuk stroever”, zegt Christophe. “Zoals bij de meeste koppels die scheiden, speelden er in het begin wat onderlinge spanningen. Ik kom zelf van gescheiden ouders, dus ik wist uit ervaring dat ik beter niet slecht over de andere ouder kon praten.” Christophe besefte toen dat hij zijn kinderen alleen kon helpen om zelf distincties te gaan zien. “Ik legde het verschil uit tussen een eigenaar en een slachtoffer, zonder iemand fout te maken. Ik vertelde ze wat een comfortkeuze en een groeikeuze waren en welke gevolgen deze hadden. Die inzichten hebben een grote impact op ze gehad. Hun schoolprestaties zijn zelfs enorm verbeterd.” De manier waarop zijn kinderen tegen hem aankeken, begon hierdoor te transformeren. Hun relatie verbeterde enorm – en wordt nog altijd beter. “Het is een spel geworden. Als ik bijvoorbeeld te laat kom, zeggen mijn kinderen: ‘Papa, dat is een comfortkeuze.’ We lachen ermee en spreken elkaar erop aan. Vandaag de dag staan we vele malen sterker. Dat maakt me erg gelukkig, want ik ben vanuit een heel diep punt gekomen.”

Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.

Het grote inzicht

Wat Christophe de afgelopen jaren het hardst vooruit bewoog, is het besef dat hij zich eerder niet bewust was van zijn personal well-being. “De grootste vertraging in mijn carrière heb ik opgelopen, doordat ik niet wist wie ik moest zijn”, stelt hij. “Dat is mijn grote inzicht geweest. Ik had kennis. Ik spreek verschillende talen, heb altijd veel gestudeerd. Kunde had ik ook. Maar wat ik niet had, was wie ik moest zijn. Dat heb ik nu superhelder. In elke situatie bepaal ik: wie ben ik nu? Dat ziet niemand, maar dat ervaart iedereen.” Toen Christophe een krachtige inner stance creëerde, transformeerde ieder vlak van zijn leven. “Ik heb geleerd hoe ik mijn kinderen op de eerste plek kan zetten”, begint hij. “De resultaten van mijn bedrijf zijn fundamenteel verbeterd. De relatie met mijn vriendin is vele malen sterker. Op elk niveau zijn er gigantische stappen vooruit gezet.” Volgens de ondernemer leef je krachtig als je je personal well-being hoog houdt, ook al zitten er dingen tegen. Je moet in slechte tijden net zo sterk zijn als in de goede. “En de ultieme straight line bestaat niet”, voegt Christophe toe. “Als je van veraf naar mijn sportprestaties kijkt, lijkt het wel een rechte lijn, maar van dichtbij zie je kleine pieken en dalen. Die zullen er altijd zijn, zowel in mijn trainingen, als in mijn bedrijf en mijn leven. Maar ze worden wel steeds minder uitgesproken.”