Gebroeders de Koning

In een wereld die zijn standaard steeds verlaagt, legt Koning Koudetechniek de lat hoog. Het Bakelse familiebedrijf wordt geleid door Marc en Geert de Koning. Ondernemers die leven bij het credo: integriteit begint bij jezelf. Het tweetal deelt hoe zij de standaard voor zichzelf en hun team hooghouden. En waarom het woord personeelstekort niet meer in hun woordenboek voorkomt.

De temperatuur zakt als Geert de Koning de deur opent. Koning Koudetechnieks praktische leeromgeving doet denken aan een kleine supermarkt. Rijen koel- en vriesmeubelen staan zachtjes brommend tegen de wand. Een tweetal winkelwagens bij de ingang. “Deze koelinstallaties vind je in de meeste supermarkten”, legt Geert uit. “Nog voordat onze monteurs de projecten ingaan, krijgen ze hier de techniek in de vingers.”

Koning Koudetechniek ontwerpt, installeert en onderhoudt hoogwaardige koel- en vriesinstallaties.  Voornamelijk voor retail, maar ook voor de industrie, foodbranche en utiliteit. Het bedrijf in het Noord-Brabantse Bakel leidt personeel zelf op via een in-house trainings- en ontwikkelingscentrum.

Geert loopt naar de achterste muur. Een keur aan elektrische proefopstellingen hangen klaar. Hij schuift een eenvoudig schakelbord uit: “Hiermee oefenen de jongens die hier op zaterdag komen werken. Dat zijn middelbare scholieren van vijftien, zestien jaar oud. Als ze willen, kunnen ze hier op een laagdrempelige manier kennismaken met de techniek. We vinden het belangrijk om hen ook te enthousiasmeren voor het vak.” Het is slechts één van de manieren waarop Geert en Marc hun bedrijf toekomstbestendig maken.


Twintig jaar geen deadline gemist

Koning Koudetechniek is een familiebedrijf pur sang. Om half negen ’s avonds loopt vader nog rond op het bedrijf. “O, ik stoor jullie”, zegt Gerrit de Koning als hij de vergaderruimte binnenstapt. In Bakels dialect spreekt hij zijn zoons aan op het werk van de schilders die ook nog aan de slag zijn. Conclusie: het is niet best. Als hij weer vertrekt, kijken de broers elkaar veelbetekenend aan. “Voor ons is het heel normaal dat hij hier nu nog is”, zegt Marc. “Wij zijn er ook.” Pa Gerrit richtte Koning Koudetechniek op in 2002. In 2014 namen zijn zoons de zaak over. Vanaf dat moment ging het hard.

Onder hun leiderschap groeide het bedrijf jaarlijks met minimaal 15%. Zowel in omzet als personeel. Personeelstekorten zijn voor Geert en Marc verleden tijd. Wat nog opvallender is: binnen een branche waar bedrijven hun standaard steeds verlagen, buigt Koning Koudetechniek geen moment mee. Het bedrijf staat in de omgeving bekend om de werkethiek van hun medewerkers. “We hebben bijvoorbeeld geen parttimers op bepalende functies”, licht Marc toe. “Onze monteurs maken lange dagen. Dat is noodzakelijk en inherent aan de koeltechniek. Onze projecten hebben nu eenmaal harde deadlines. Als er een storing is, moet die dezelfde dag opgelost worden, want we hebben te maken met de koeling van levensmiddelen.”

In twintig jaar tijd heeft het bedrijf nog nooit een deadline voor oplevering gemist. Niet één. Dat krijgen ze voor elkaar met een klein team dat goed op elkaar is ingespeeld. “Waardoor we met relatief weinig mensen best wat omzet draaien”, voegt Marc toe. “Concullega’s hebben twee keer zoveel personeel op eenzelfde project. Meer handjes erbij zegt niets. Het gaat om de kwaliteit van die handjes.” Hoe ze zo’n sterk team kunnen blijven creëren? Door bijzonder effectief leiderschap.

‘Onze projecten hebben nu eenmaal harde deadlines’

Gebroeders de Koning


De juiste mensen creëren

Voor Marc en Geert is het essentieel om de juiste mensen aan te trekken. Ze eisen een hoge standaard van hun medewerkers. Zowel in hun werk, als in de manier waarop ze komen opdagen. Lang niet iedereen is daarvoor geschikt. “Twee a drie jaar geleden dreigden we even onze standaard te verlagen”, geeft Marc toe. “De vraag naar personeel was toen net zo groot als nu, maar in ons hoofd draaide het verhaal: personeel vinden is moeilijk en de mensen die we zoeken zijn er gewoon niet. Het gebeurde zelfs een paar keer dat een nieuwe medewerker al buiten lag voordat zijn contracttijd begon. Ook al kwam hij van een groot, gevestigd bedrijf af.” Marc en Geert besloten toen zelf het personeel te creëren dat ze nodig hadden. Een dagopleiding koeltechniek bestond niet. De meeste koelmonteurs leerden het vak tijdens het werk of van een familielid. Om effectiever van A naar B te bewegen, investeerde Koning Koudetechniek in een trainings- en ontwikkelingscentrum. Met een praktijkomgeving en online leerplatform. Zo scholen ze hun team bij en leiden ze toekomstige monteurs op.

“De technieken die wij hedendaags voeren zijn op school niet te verkrijgen”, stelt Marc. “We willen vooroplopen. Daarom trainen we onze jongens zelf in de nieuwste ontwikkelingen.” Geert voegt toe: “Onze missie is om krachtig te zijn door service en kwaliteit. Daar kunnen we nu sneller stappen in maken, doordat de kwaliteit van onze monteurs op alle vlakken snel naar een hoger niveau gaat.” Volwassen studenten Voor de stagelopende studenten zetten ze nog een stap extra. Marc laat hun nieuwe bedrijfsmagazine zien, waarin een docente van een technische BBLopleiding wordt geïnterviewd. Hij leest voor: “Bij Koning Koudetechniek weten ze hoe belangrijk onderwijs is. Wat ik positief vind, is dat de focus niet alleen op werk ligt. Ze stimuleren studenten echt om het goed te doen op school.” Maar het gaat verder dan goede cijfers. Koning Koudetechniek helpt studenten om op te komen dagen als volwassenen. “Sommige jongeren hebben van thuis uit weinig verantwoordelijkheidsgevoel meegekregen”, volgens Marc. “Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om vroeg op te staan en op tijd te komen. We laten ze zien dat dit niks meer is dan een gewoonte. Je moet het gewoon doen.”


De leider als basis

Voor de broers is effective leadership doorpakken, wat er ook op hun pad komt. Met andere woorden: integer zijn onder alle omstandigheden. “Ik kom er steeds op terug, maar het draait om integriteit” , stelt Geert. “Je moet integer zijn om krachtig leiderschap te kunnen tonen. Want wat je zelf niet bent, kun je niet op een ander overbrengen. Dat is gewoon niet geloofwaardig.” Een fundamenteel inzicht dat hij aan Straight- Line Leadership te danken heeft.

“Ik heb geleerd heel eerlijk naar mezelf te zijn”, zegt Geert. “Ik dacht dat ik integer was. Wij komen onze afspraken altijd na, dachten mijn broer en ik. Maar als we eerlijk waren, was er best ruimte voor verbetering. Door de tools die ik van Straight-Line Leadership heb gekregen, heb ik zakelijk en privé grote stappen gemaakt.” Als Marc in gesprek is met andere ondernemers, merkt hij dat dit inzicht vaak ontbreekt. “Ik vraag altijd naar hun personeel en verloop”, begint Marc. “En als ik dan vraag wat ze zelf doen en hoe ze zich tegenover hun medewerkers opstellen, hoor ik vaak al de kern van het probleem. Ze plaatsen zich boven hun medewerkers. De standaarden die voor hun team gelden, gaan niet voor hen op. Begrijp me goed, op gepaste momenten moet je jezelf boven je team kunnen plaatsen, maar uiteindelijk doe je het samen.”

Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.


Het plafond van hun eigen kunnen

Welke impact heeft Straight-Line Leadership op de ondernemers gehad? “Het heeft me laten zien dat ik uit de operatie moet komen”, zegt Geert. “Daardoor kan ik ruimte creëren voor zaken die belangrijk zijn voor de toekomst van ons bedrijf.” Marc voegt toe: “Inderdaad. We kunnen nu letterlijk een bedrijf leiden, in plaats van dat we in het bedrijf werken. Dat heeft mij ook het meeste gebracht. Het is nog lang niet wat het zou moeten zijn, maar daarom ben ik ook nog niet gestopt”, zegt hij lachend. “En ik heb veel gehad aan goed naar mensen leren luisteren, duidelijke afspraken maken en nakomen. Ook daar valt nog zeker wat te behalen.” Door Straight-Line Leadership geven ze  verantwoordelijkheid aan hun team. Ze maken duidelijke afspraken en vertrouwen dat medewerkers daar integer op zijn. Daardoor durven ze meer los te laten. “Vroeger dachten we: als wij er niet zijn, gaat het niet door”, zegt Marc. “We kunnen de wekker nog vroeger zetten, nog langer doorwerken, maar het wordt daar niet productiever op. We liepen tegen het plafond van ons eigen kunnen aan. We zaten dusdanig in de operatie, dat we niet meer aan onze toekomst konden werken. Iedere dag waren we het effect.” Daar moest verandering in komen, dus bekrachtigden ze zowel hun medewerkers als zichzelf. “Door Straight- Line Leadership zijn we aan onszelf gaan werken”, zegt Geert.

Zien doet volgen

Afgelopen jaar groeide Koning Koudetechniek met 20%. De plannen die ze voor dit jaar hebben, gaan mogelijk voor grotere groei zorgen. Hoe gaan ze de standaard van hun bedrijf hooghouden? “We nemen alleen mensen aan met drive en een goede werkethiek”, stelt Marc. “Dat blijven we doen, wat er ook gebeurt. Daarnaast blijven wij het voorbeeld geven, want zien doet volgen. Onze eigen mensen dragen daar ook aan bij. Onze cultuur maakt dat nieuwe medewerkers snel leren welke standaarden we hanteren.” Volgens de broers komt het zelden voor dat iemand solliciteert die totaal niet in hun cultuur past. Dat komt door hun public identity. Bij Koning Koudetechniek wordt er vroeg opgestaan, hard gewerkt en zijn afspraken heilig. Daar staat tegenover dat het team goed betaald wordt en volop ontwikkelingsmogelijkheden krijgt. Mensen vragen wel eens aan ons: ‘Denk je echt dat dit standhoudt?’”, zegt Marc. “Of ze zeggen: ‘Dat is toch niet normaal, die manier van werken. Je moet wel een beetje met de tijd meegaan.’ Vooral concullega’s roepen dat.” Dat zegt vooral iets over hun eigen standaard, meent Geert. Marc voegt toe: “Het gaat niet eens om de werktijden of de lange dagen. Het gaat erom of teamleden bereid zijn om die extra stap te nemen. We moeten het toch samen doen. Ik zeg altijd: als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen. Dat geldt voor hen, maar zeker ook voor ons.”