Tosca van Eck

‘Ik dacht altijd dat ik moest kiezen tussen meer ruimte in mijn agenda en meer omzet’

Tosca van Eck houdt van aanpakken. Met tomeloze energie startte ze haar bedrijf Toetti. Dat liep goed, totdat haar groeiambities haar plotseling inhaalden. In 2022 draaide Tosca een waanzinnig jaar, maar persoonlijk liep ze over: “Om te kunnen groeien, moest ik stappen zetten die ik op dat moment zelf niet kon zien. Daar hielp Straight-Line Leadership me bij.”

Het begon met één loempiakarretje die werd omgetoverd tot foodtruck. Nu biedt Toetti prachtige foodtrucks van verschillende formaten en met alle denkbare gerechten. Tosca en haar team maken namelijk het liefst een creatief concept op maat. “Daar krijg ik veel energie van”, zegt Tosca. “Ik wil weten: wat heb jij in je hoofd? En dan maak ik dat.”

Tosca ziet als ondernemer overal mogelijkheden. Ze denkt doorgaans ook niet lang na voordat ze actie onderneemt. Dat heeI veel voordelen, maar ook belangrijke nadelen. Tosca legt uit: “Ik ben altijd gelijk vertrokken. Die drive is goed, maar ik vind het lastig om soms ook te vertragen. Terwijl, als ik even stilsta, kom ik juist tot oplossingen die mijn bedrijf soepeler laten lopen en waardoor ik meer omzet kan draaien.”

“Mijn groeiambities pasten niet bij de manier waarop ik mijn bedrijf runde”

Tosca van Eck

Kip zonder kop

In 2022 draaide Tosca haar beste jaar tot dan toe. Ze zette met Toetti ruim twee ton om, maar dat financiële succes kostte haar ook iets. “Ik had veel te veel werk op me genomen”, zegt ze. “Dat kwam doordat het eind 2021 nog onzeker was of festivals en evenementen wel door zouden gaan, dus ik plande mijn agenda voor het aankomende jaar helemaal vol. Ik dacht: als de helI dan niet doorgaat, heb ik alsnog een redelijk seizoen. Ik had niet verwacht dat álles door zou gaan.”

Haar klanten waren tevreden, maar Tosca ging er zelf bijna aan onderdoor. “Ik had geen overzicht, deed alles zelf en rende rond als een kip zonder kop”, concludeert ze. “Dat jaar beseIe ik dat mijn groeiambities niet pasten bij de manier waarop ik mijn bedrijf runde. Hoe ik het dan wel moest aanpakken, wist ik nog niet.”

Doorpakken in turbulente tijden

Tosca hoefde niet lang na te denken over wie haar daarbij kon helpen. In 2019 kreeg ze het boek Straight-Line Leadership al in handen. “Het sprak me gelijk aan”, volgens Tosca. “Maar voordat ik nog maar een bladzijde had gelezen, brak corona uit. Dat was natuurlijk een flinke klap voor iedereen in de horeca.”

Via een online-advertentie zag ze toen dat Straight-Line Leadership een serie live-uitzendingen lanceerde om ondernemers door deze tijden heen te helpen. Tosca: “Die ben ik toen gaan volgen. Dat hielp me enorm om mogelijkheden te blijven zien en toch door te pakken, terwijl andere ondernemers in mijn branche écht geen horizon meer zagen. Dus na de drukke zomer van 2022 dacht ik: als die uitzendingen al zo waardevol waren, wat zou er dan gebeuren als ik een lidmaatschap stapte? Dus dat deed ik.”

“Zij springen in wanneer ik ze nodig heb, zonder dat ik medewerkers in dienst hoef te nemen”

Tosca van Eck

Onverwachte voordelen

De ondernemer wilde meer rust in haar leven creëren, maar onverwacht bracht haar lidmaatschap aan Straight-Line Leadership haar veel meer. “Ik dacht altijd dat ik moest kiezen tussen meer ruimte in mijn agenda en meer omzet”, zegt Tosca. “En als ik dan moest kiezen, koos ik toch voor meer ruimte, want ik ben naast ondernemer ook moeder en partner. Toen zei een consultant van Straight-Line Leadership: ‘Maar wat als het allebei zou kunnen?’ Daarop vroeg ik: ‘Oké, wat moet er dan gebeuren?’” Tosca kreeg van Straight-Line Leadership concrete handvatten om daarmee aan de slag te gaan.

Slimme samenwerkingen

En dat wierp zijn vruchten af. “Het is mijn doel om dit jaar 3,5 ton om te zetten en daarvoor ben ik goed op weg”, zegt ze. “Dat is een groei van 75 procent, terwijl ik tegelijkertijd veel meer rust ervaar dan vorig jaar. Eerder dacht ik echt niet dat dit mogelijk was. En dat komt allemaal doordat ik vertraagde, kritisch naar mezelf en mijn bedrijf keek en andere keuzes maakte.”

Deels betekende dit slimme samenwerkingen aangaan. “Nadat ik met Straight-Line Leadership begon, heb ik de handen ineengeslagen met een chef-kok”, geeft Tosca als voorbeeld. “Hij is een sparringpartner en neemt de bereiding van gerechten voor me uit handen. Ik huur expertise nu in, in plaats van dat ik alles zelf doe.” Daarnaast is ze een partnership aangegaan met een event locatie en verzamelde ze een groep betrouwbare freelancers om zich heen.

Win-win

Dergelijke samenwerkingen besparen de ondernemer veel kostbare tijd. Tosca: “Als je steeds met dezelfde mensen en partners werkt, heb je op een gegeven moment aan een half woord genoeg. Dat werkt heel fijn. De event locatie waar ik mee samenwerk weet bijvoorbeeld van tevoren al precies wat ik nodig heb qua stroom en andere toebehoren, waardoor we gelijk van start kunnen. En het werkt van twee kanten: zij vinden het zelf ook fijn samenwerken, want wij kunnen snel schakelen en met ze meedenken. De freelancers en foodtruckbedrijven waar ik mee samenwerk springen in wanneer ik ze nodig heb, zonder dat ik medewerkers in dienst hoef te nemen. En voor hen is dat ook handig, want ik voorzie ze van werk. Het is op alle vlakken een win-win situatie.”

“Soms kun je dingen zo graag anders willen, maar blijf je in je eigen brein ronddraaien”

Tosca van Eck

Gerichte energie

Voorheen dacht Tosca dat ze geen andere keus had dan alles zelf aan te pakken. “Mijn standaard ligt hoog en ik had altijd tevreden klanten. Ik dacht dat ik die lat alleen zelf hoog kon houden. Nu weet ik dat ik dat ook kan als ik zaken slim uitbesteed. Doordat ik dingen uit handen geef, maak ik iets meer kosten, maar ik krijg er wel tijd voor terug. Tijd die ik kan gebruiken om opdrachten binnen te halen en te doen waar ik echt goed in ben.”

Tosca merkt dat ze haar energie nu stukken beter in banen kan leiden. Ze heeft geleerd om te focussen op wat er voor haar toedoet. “Als ik niet in het lidmaatschap zat, was de omzet die ik dit jaar ga draaien niet realistisch geweest”, stelt ze. “Ik ben best snel afgeleid, maar bij Straight-Line Leadership ligt de focus steeds op het bereiken van je doelen en wat je daarvoor moet doen. Natuurlijk dwaal ik nog wel eens af, maar ik kom altijd weer terug bij mijn doel. En dan zie je dat alles ineens heel snel gaat.”

Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.