‘Integriteit in mobiliteit – Het dynamische duo van Dekkers Tweewielers’
Echt krachtige partnerschappen zijn zeldzaam. Wealer-directeur Marc van der Linden en Rob Dekkers van Dekkers Tweewielers zijn zakelijk en persoonlijk een goede match, maar begrijpen ook dat dit geen garantie is voor succes. Hun gedeelde visie zette de samenwerking in beweging. Hun mate van integriteit zal bepalen of ze die visie waarmaken. Rob en Marc vertellen hoe dat zit. En hoe Straight-Line Leadership ze daarbij ondersteunt.
Straight-Line Leadership biedt zakelijk leiders sinds 1986 tools voor de ontwikkeling van krachtige leiderschapsvaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Als ondernemer of ceo kun je deelnemen aan een van hun lidmaatschappen. Onder leden heeft integriteit nét een andere betekenis. Het heeft niet zo zeer te maken met normen en waarden, maar met het nakomen van afspraken. Een integer mens zegt wat hij gaat doen – en doet het. Het draait om integer zijn op je beloften, wat er ook gebeurt.
Veel meer dan een fietsenwinkel
Rob Dekkers’ vader bracht hem het belang daarvan al vroeg bij. In 1991 richtten Robs ouders Dekkers Tweewielers op. Ze runden de fietsenwinkel in Wanssum uit een garage, terwijl pa Dekkers er nog twee banen naast hield om zijn gezin te onderhouden. Later werkte Rob ook mee in de zaak. “Bij reparaties was onze belofte: vandaag gebracht is morgen klaar”, zegt hij. “Vaak werkten we tot in de kleine uurtjes door om alle reparaties weg te werken. Want als we iets aan de klant beloofden, kwamen we dat altijd na. Daar zijn we groot mee geworden.”
En groot werden ze. Dekkers Tweewielers is de garage al lang geleden ontgroeid. De winkelruimte huist nu in een ruim, sfeervol pand in het midden van een natuurgebied, voorzien van een eigen mountainbikeparcours. Maar onder Robs leiding is het bedrijf veel meer dan een fietsenwinkel geworden. Met Dekkers Business Bikes zijn ze ook actief in de zakelijke fietsenmarkt. Hun zakelijke tak heeft een eigen pand in Wanssum, van waaruit ze de hele Nederlandse businessmarkt van fietsen kunnen voorzien.
“Het zou niet werken als ik me ermee ging bemoeien”
Rob Dekkers
De markt veroveren
Onlangs bundelde Dekkers Tweewielers de krachten met Wealer Autogroep. Een toonaangevend autobedrijf in Nederlands Limburg en officiële merkdealer van onder andere Seat, Scoda, Audi en Volkswagen. Rob en Wealer-directeur Marc van der Linden zagen kansen om hun branches en bedrijven met elkaar te verbinden. Marc nam daarop vijftig procent van de aandelen van Dekkers Tweewielers over, maar hun samenwerking gaat verder dan gedeeld vermogen. Door een partnership aan te gaan, willen ze een sterker geheel vormen.
“Ik zag dat de markt flink veranderde”, begint Rob. “Veel automotive bedrijven beginnen nu ook fietsen te verkopen. Dat kun je als bedreiging zien, maar als je de juiste partnerships aangaat kun je samen de markt veroveren.” Marc vult aan: “We hebben een enorm versterkende werking op elkaar. Als autobedrijf kunnen wij veel leren van de unieke manier waarop Dekkers Tweewielers retail benadert. Vooral van hoe ze klanten een persoonlijke beleving geven. Ik heb veel fietsenzaken bezocht, ook in het buitenland, maar dit is zonder twijfel de meest bijzondere winkel die ik ooit heb gezien.”
De ondernemers maken gebruik van elkaars expertise en netwerk om hun bedrijven te verstevigen. Maar het belangrijkste in hun samenwerking is de gedeelde visie, legt Marc uit: “Toen we voor het eerst om tafel gingen, ontstond er gelijk chemie. We zagen allebei kansen en wilden dezelfde kant op.” Rob voegt toe: “Het belangrijkste was de klik die we hadden. We zaten enorm op één lijn wat betreft klanttevredenheid, hoe we met medewerkers omgaan en onze visie voor de toekomst.” De gezamenlijke doelstelling? Om heel Limburg van mobiliteit te voorzien.
Scherpe grenzen
Om die samenwerking succesvol te laten verlopen, is integriteit essentieel. Doordat beide ondernemers in een lidmaatschap van Straight-Line Leadership zitten, kunnen ze hun partnership vanaf het begin effectief en integer vormgeven. “We hebben hele duidelijke afspraken gemaakt”, geeft Marc als voorbeeld. “Zo blijft Rob bijvoorbeeld de bestuurder van Dekkers Tweewielers. Hij bepaalt wat er intern gebeurt en heeft de leiding over de medewerkers. Dat is ook de kracht van het bedrijf, als je het mij vraagt. Het zou niet werken als ik me ermee ging bemoeien.”
Rob en Marc blijven aan het roer van hun eigen bedrijven staan en dragen verantwoordelijkheid voor hun deel binnen de samenwerking. Marc licht toe: “We blijven doen waar wij goed in zijn. Zo is Rob leidend als het om activiteiten rondom fietsen gaat. Het enige wat ik dan doe, is verbindingen leggen en meekijken.” In die verdeling zijn ook een aantal zaken juridisch vastgelegd. Rob legt uit: “Tegenwoordig nemen partijen als Wealer vaak fietsenzaken over. Maar wij hebben laten vastleggen dat Wealer alleen samen met Dekkers Tweewielers fietsbedrijven overneemt – altijd fiftyfifty in aandelen. Dat is een van de afspraken die we maakten en vervolgens ook vastlegden. Het maakt alles gelijk heel helder en zorgt ervoor dat hier in de toekomst geen frustraties over kunnen ontstaan.”
Er zijn dus scherpe grenzen getrokken. Maar dat betekent niet dat de partners geen betrokkenheid in elkaars bedrijven tonen. Marc: “Als het ons helpt om tot onze doelen te komen, geven we elkaar wel feedback. We zijn open en eerlijk in onze communicatie en challengen elkaar op de resultaten. Dat doen we bijvoorbeeld tijdens maandelijkse aandeelhoudersmeetings. Maar we hebben wel hele duidelijke afspraken over waar daarin de lijn ligt.” Het vermogen om eerlijke feedback te geven en ontvangen is een vaardigheid die ze ontwikkelden in hun Mentorship-lidmaatschap. Het feit dat beide ondernemers die vaardigheid beheersen en ook inzetten, schept een bijzondere relatie die gericht is op wederzijdse groei. Van elkaar en elkaars bedrijven.
Uit de bocht vliegen
De bedrijven van Marc en Rob groeien hard. Hun nieuwe partnerschap heeft het potentieel om deze groei nog verder te stimuleren. Dat is natuurlijk mooi, maar heeft ook een belangrijk nadeel. “Er liggen enorm veel kansen”, zegt Rob. “Als we willen, kunnen we de omzet van Dekkers Tweewielers volgend jaar verdubbelen. Alleen kunnen we onze kernwaarden dan niet meer waarmaken. Nu balanceren we continu op die grens. We pushen onszelf zo ver als we kunnen gaan, zonder dat de boel ontploft en we niet meer integer kunnen zijn op onze afspraken.” Het is dus zaak om kansen kritisch te bekijken en de groei te reguleren, totdat Dekkers Tweewielers ingericht is om die ontwikkeling door te maken. Bijvoorbeeld op het vlak van personeel. “We moeten blijven vertragen en het overzicht houden, zodat we niet uit de bocht vliegen”, zegt Marc. “Dat is denk ik de grootste uitdaging in onze samenwerking. Want we zijn met veel dingen tegelijk bezig. Als we te veel op ons bord nemen, verliezen we kracht. En daardoor resultaat.”
Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership
Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.
Je woord eer aandoen
Marc en Rob zijn het erover eens: klanttevredenheid moet altijd de focus hebben. Wat er ook gebeurt, de klant moet dezelfde beleving krijgen en met een glimlach de deur uitgaan. “Toen mijn vader in 2006 overleed en ik de zaak overnam, wilde ik de beste fietsenwinkel van Nederland bouwen”, vertelt Rob. “Later transformeerde dat commitment praktisch gezien naar: ik laat iedere klant én medewerker met een glimlach op zijn gezicht naar huis gaan. Iedereen in het bedrijf kan je vertellen dat dit is waar wij voor staan.”
Ook Marc heeft klanttevredenheid als hoogste prioriteit. “We gaan niet voor succes op de korte termijn, maar voor een duurzame relatie”, zegt hij. “En dat kan alleen als je doet wat je gezegd hebt te doen. Als je niet integer bent, ga je nooit een langdurige relatie creëren. Wat je eigenlijk moet realiseren, is dat je klant steeds meer moeite krijgt met afscheid van je nemen. Want je regelt het gewoon. En als er dan toch iets anders loopt, doe je je woord eer aan en los je het goed op. Want de kans dat de klant ergens anders teleurgesteld wordt, is heel groot. En dan komt hij altijd bij jou terug.”
“We zullen bepaalde zaken los moeten laten”
Marc van der Linden
Loslaten of achteroverleunen
Om duurzaam te kunnen groeien, beseffen Marc en Rob dat ze operationele aspecten moeten loslaten. Maar daar integer op zijn blijft lastig. “Door mijn managementteam hoef ik niet meer alles zelf in de gaten te houden, maar dat doe ik soms toch”, zegt Rob met een lach. Marc: “Dat is de groeiuitdaging. We zullen bepaalde zaken los moeten laten. Onze standaard ligt heel hoog en er is niks mis met af en toe feedback geven aan een medewerker omdat iets beter moet, maar het gevaar is dat je daardoor opgeslokt wordt. Bovendien ga je je team voor de voeten lopen. Wat er dan gebeurt, is dat mensen achterover gaan leunen, want ze denken: ik doe het toch nooit goed.”
Marc is daar door de jaren integerder op geworden, maar moet zichzelf er wel aan blijven herinneren. “Als ik zie dat auto’s in de showroom niet recht staan of er iets niet juist geprijsd is, dan beginnen bij mij de handen te jeuken. Dat is soms lastig, maar ik kies er dan toch voor om te overleggen met degene die daar verantwoordelijk voor is. Want als je gelijk inspringt, verliezen je medewerkers ownership.” Rob: “Dat is die gedrevenheid. Dat we dan toch willen inspringen, ook al hebben we de afspraak gemaakt om áán het bedrijf te werken.” Marc: “Uiteindelijk, als je zelf wilt groeien en de organisatie wilt laten groeien, moet je mensen de ruimte geven. Dat is een van de belangrijkste dingen om integer op te zijn.”