De 3 belangrijkste gevaren voor succesvolle ondernemers & leiders

Je hebt een heldere visie, ziet duidelijk waar je naar op weg bent en hoe je daar moet komen. Het frustreert je dat je team maar traag meegaat met de strategische veranderingen. Tegelijk weet je dat de organisatie staat of valt met de kwaliteit van jouw leiderschap. Het is jouw taak om je bedrijf en je mensen in goede banen te leiden. Met andere woorden: om effectiever te groeien in veel minder tijd, moet je scherp zijn op jouw belangrijkste valkuilen.  

Een comité creëren in plaats van een team

Als ondernemer heb je anderen nodig om je missie te volbrengen. Je stelt een team samen om je visie te ondersteunen. Medewerkers werken samen, helpen elkaar en checken target na target af. Tenminste, dat is het plan. Je weet inmiddels dat de realiteit vaak anders uitpakt. 

Als je een groep gekwalificeerde mensen samenbrengt, betekent dat nog niet dat ze daadwerkelijk als team opereren. Er zijn mensen die een verborgen dubbele agenda hebben, elkaar niet ondersteunen of niet mee zijn met de visie van de organisatie. Kortom: medewerkers zijn in de realiteit geen team, maar een comité. Ze gaan voor hun eigen gewin. De bedrijfsdoelen zijn wel belangrijk, maar niet zo belangrijk als hun eigen doelen. Ze willen bijvoorbeeld hun baan behouden, in een goed daglicht komen te staan of de carrièreladder beklimmen. Vooral met een onzekere toekomst is een team eerder de uitzondering dan de regel. Maar comités komen voor in vrijwel ieder bedrijf. Weet je een daadwerkelijk team te creëren, dan win je tijd op alle vlakken. 

In het bedrijf werken in plaats van áán het bedrijf

Te weinig tijd. Het is de meest gehoorde klacht van ondernemers. Feitelijk gaat het echter niet om een tekort aan tijd. Wanneer iemand zegt te weinig tijd te hebben, is het probleem in feite een tekort aan leiderschap. Degene heeft niet helder wat tot zijn kernacties hoort en wat niet.  

Als ondernemer kun je onbewust verzanden in taken die niet (meer) tot jouw kernacties behoren. Je denkt: ik pak het zelf wel op, dan gebeurt het tenminste goed.  

Het klopt: je kunt veel zelf doen. Het lijkt in eerste instantie logisch en praktisch om even dit te regelen en daar even achteraan te gaan. Je kan nu allerlei hands-on taken oppakken, maar je bent vele malen effectiever als je focust op het leiden van je bedrijf en je mensen. Een garantie om altijd klein te blijven, is om alles zelf aan te pakken en je nooit af te vragen of wat je doet de organisatie daadwerkelijk verder brengt. Een krachtige leider durft aan zichzelf te twijfelen, kritisch te kijken en zijn kompas te herijken. Veel van de dingen die je nu doet, kunnen beter (en vele malen goedkoper) uitbesteed worden aan een capabele medewerker. Als je kraakhelder hebt wat jouw absolute prioriteiten zijn, win je een hoop kostbare tijd terug. 

Ineffectieve communicatie

Onduidelijke communicatie (of zelfs geen communicatie) zorgt uiteindelijk altijd voor een minder krachtige organisatie en minder resultaat. Er gaat een hoop geld en tijd verloren.  

Onwerkbare communicatie kan overal in een organisatie voor uitdagingen zorgen. En het begint altijd bij de ondernemer. Helder en gepast kunnen communiceren is een basisvoorwaarde voor iedere leider. Als jij niet in staat bent effectief te luisteren en te spreken, kun je niet verwachten dat je team het doet. Een leider die taal en communicatie niet in de vingers heeft, heeft de belangrijkste stappen nog te maken. Het is de basis voor een bedrijf dat steeds sneller naar het volgende level gaat. En geen seconde verspilt. 

Pak je tools

Wil je ontdekken hoe jij krachtigere resultaten kan behalen op elk vlak van je bedrijf? Bestudeer dan nu onze blog ’13 tools waarmee je krachtige resultaten kunt behalen’.