Jan-Joost Kroon

‘Mijn snelheid helpt mijn klanten ook vooruit’

Wil je anderen zo effectief mogelijk vooruit bewegen, dan zal je jouw eigen ontwikkeling ook serieus moeten aanpakken. Als organisatiestrateeg voor groeiende bedrijven weet Jan-Joost Kroon daar alles van. Hoe krachtiger hij is, des te meer impact hij kan maken op de organisaties die hij helpt. Daarom wordt hij gecoacht door Straight-Line Leadership.  

Jan-Joost Kroon is organisatiestrateeg, spreker en auteur van de bestseller Van capo to ceo. Daarin zet hij uiteen wat bedrijven kunnen leren van de Italiaanse maffia. Zijn boek stond bijna vier weken bovenaan de Managementboek Top 100. Als organisatiestrateeg helpt Jan-Joost scale-ups en groeiende mkb’s met het stroomlijnen van hun bedrijfsvoering.  

Een jaar geleden lag Van capo tot ceo net in de boekhandels. Jan-Joost gaf ook toen advies aan organisaties, maar op operationeel niveau. Op dat moment voerde hij een gesprek dat zijn carrière een andere wending zou geven. Hij sprak met een consultant van Straight-Line Leadership, met wie hij al jaren contact had. “Hij zei plotseling: ‘Je steelt van jezelf’”, herinnert Jan-Joost zich. “Daarmee bedoelde hij dat ik veel meer zou kunnen bereiken als ik bepaalde stappen in mijn ontwikkeling zette. Hij hield me een spiegel voor.” Daardoor besefte Jan-Joost dat er inderdaad meer in het vat zat.  

“Ik ben me veel bewuster van wat ik zeg en welk effect dat kan hebben” 

Jan-Joost Kroon

Naar een hoger niveau
Nadat zijn boek een succes werd, worstelde Jan-Joost om daar vervolgens op door te bouwen. Hij had een belangrijk doel behaald. Maar wat nu? Na dat gesprek had hij daar een duidelijker beeld van. “Ik realiseerde me dat ik mijn vaardigheden naar een hoger niveau wilde tillen”, deelt hij. “Operationeel organisatieadvies kan heel nuttig zijn, maar mijn ambities en mogelijkheden lagen op strategisch en tactisch niveau. Ik heb de kennis, de ervaring en de credibility daarvoor opgebouwd. Maar ik zat destijds in mijn comfortzone.” Daarom stapte hij in het lidmaatschap. “Straight-Line Leadership gaf mij het zetje dat ik nodig had om bepaalde patronen ook echt te doorbreken.”  

Het belang van expertise 
In Jan-Joosts situatie lijkt hulp inschakelen misschien overbodig. Want hoe kan iemand die een boek schreef waarmee hij ondernemers en ceo’s helpt hun bedrijf te runnen, daar zelf hulp bij nodig hebben? “Ik geloof in het belang van expertise om jezelf continu te ontwikkelen”, legt Jan-Joost uit. “Ik ben me er te allen tijde van bewust dat andere mensen en omgevingen nieuwe zaken van je vragen. Expertise inhuren om zelf nóg beter te worden is geen zwakte, maar juist een kracht. De maffia doet dat ook. Zij huren expertise in, vertrouwen daarop en werken alleen met de beste mensen. Dat wil ik ook.”

Hij gebruikt zijn eigen werk als voorbeeld: “Ik help bedrijven als organisatie-expert. Ondernemers zijn heel goed in het runnen van hun bedrijf en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Maar het zijn geen bedrijfskundigen. Als ze ineens hard groeien, hebben ze van tevoren vaak niet goed nagedacht over de basis van hun organisatie. Dan kom ik en zet ik kaders voor ze neer, zodat ze weer vooruit kunnen. Bij mij werkt het hetzelfde. Ik ben continu bezig met mezelf als mens en strateeg te ontwikkelen, krijg steeds meer nieuwe klanten, andere vragen en moet mijn skills aanpassen. De specialismen van Straight-Line Leadership helpen mij daar heel erg bij.”  

Als er een beslissing te maken is, dan maak ik die gewoon

Jan-Joost Kroon

Concrete taal 
Jan-Joosts lidmaatschap heeft hem geholpen om concreet te maken wat hij zijn klanten brengt en welke waarde hij toevoegt. Dat kan hij nu ook beter overbrengen, omdat hij zich bewuster is van de kracht van taal. “Ik ben me veel bewuster van wat ik zeg en welk effect dat kan hebben. Ik ben concreter en benoem wat ik zie zonder er omheen te draaien. In het verleden was ik vaak terughoudend. Soms zei ik iets niet waarvan ik wist dat het waarde zou kunnen toevoegen, omdat ik niet vervelend of wijsneuziger over wilde komen. Daar heb ik enorme stappen in gezet. In plaats mezelf op het niveau van expert, zeg waar ik goed in ben en twijfel daar verder niet over. Dat doe ik door krachtige woorden te gebruiken en effectief te communiceren. Daardoor help ik mijn klanten ook beter, want ik grijp meer kansen voor verbeteringen aan.” 

Geen minuut verspillen 

Bij Straight-Line Leadership ligt de focus op concrete acties, waardoor Jan-Joost snel kan doorpakken als er iets moet gebeuren. “Hun aanpak is heel actiegericht, efficiënt en to-the-point”, voegt hij toe. “Net als de Italiaanse maffia. Daardoor is wat ik nu leer een verdieping en aanscherping op mijn eigen ideeën. Dat maakt het voor mij erg waardevol. En daardoor kan ik nu daadwerkelijk doelgerichter mijn business organiseren.”  

Door die efficiëntie en directheid is hij sneller knopen door gaan hakken. In zijn eigen bedrijf en voor zijn klanten. “Ik heb simpelweg geen zin meer om uren te verspillen. Als er een beslissing te maken is, dan maak ik die gewoon. In het verleden was ik op zoek naar een gemeenschappelijke oplossing, maar nu weet ik dat dit niet altijd de beste aanpak is. Ik communiceer respectvol, maar verspil geen minuut. Niet lullen, maar poetsen.” 

Ik omring mezelf met ambitieuze mensen die iets willen bereiken in het leven

Jan-Joost Kroon

Wil om te winnen 
In zijn omgeving ziet Jan-Joost velen hun tijd verdoen. “Ik ben 41 en zie nu al veel mensen om me heen die eigenlijk zijn gestopt met zichzelf verder te brengen. Daar ben ik nog lang niet klaar voor. Er is nog genoeg te doen. Daarom ben ik met scale-ups en groeiende bedrijven gaan werken, want daar zit veel power en de wil om te winnen. Dat vind ik leuk om te doen: werken met mensen die willen knallen.”  

Diezelfde mensen ziet hij terug in zijn lidmaatschap. “Ik omring mezelf daar met ambitieuze mensen die iets willen bereiken in het leven. Ze beseffen dat ze te allen tijde iets te leren hebben en zijn continu bezig met een nieuwe versie van zichzelf te creëren.” Die omgeving ondersteunt hem ook in zijn eigen transformatie. Een verandering die niet onopgemerkt is gebleven: “Mensen die mij goed kennen of waar ik vaak mee samenwerk, merken op dat ik een stap heb gemaakt. Inhoudelijk, in de manier waarop ik me opstel en hoe ik mijn tijd besteed. Dat geven ze me terug. Niet dat ik die bevestiging nodig heb, maar dat ze de ontwikkeling opmerken, zegt wel dat de tijd die ik hierin stop zich absoluut loont.”