In welke conversatie stap jij iedere dag?

Het is zes uur ‘s ochtend en de wekker gaat. Het eerste wat je doet, is naar je telefoon grijpen om snel het geluid weg te drukken. Je wrijft in je ogen, rekt je uit en gooit de lakens van je af. In de badkamer, nog vers uit bed, haal je je telefoon van de vliegtuigmodus en komen de eerste appjes, mailtjes en nieuwsberichten binnenstromen. Onmiddellijk word je deel van een conversatie met jezelf en de wereld.

 Conversatie (de; v; meervoud: conversaties)

  1. Een gesprek dat je met een ander hebt.
  2. Een gesprek dat je intern met jezelf hebt over de informatie en indrukken die je ontvangt.
  3. Alle externe en interne invloeden tezamen, die een overkoepelend gesprek creëren: de conversatie waarin je leeft.

Vanaf het prille begin van de dag sta je in contact met de rest van de wereld. In andere woorden, de hele dag door leef je in één grote conversatie. Er komt input binnen uit wat je leest, luistert, hoort en ziet. Die input creëert een intern gesprek met jezelf en in veel gevallen een extern gesprek met anderen, live of digitaal.

Na gedoucht en aangekleed te zijn, pak je snel je ontbijt in de keuken. De radio staat aan en wellicht rennen er drukke kinderen rond. Je hebt een gesprek met je partner over de planning van de dag, over het nieuwsbericht dat je net hebt gelezen in het FD of een artikel dat je zojuist voorbij zag komen op social media. Nog voordat je de auto instapt om naar het bedrijf te rijden, heb je een enorme lading mentale input gekregen.

Besef goed dat al die input samen een overkoepelende conversatie creëert. Het geeft richting aan hoe jij de wereld ziet en hoe je denkt dat het leven werkt. Lang voordat je op weg bent naar je werk, draait de conversatie waarin je leeft al op volle toeren en die neemt waarschijnlijk niet meer in snelheid af tot vlak voordat je weer in bed ligt.

Clicks en likes

Je leven is één grote conversatie. En deze bepaalt de mogelijkheden die je ziet en kunt nemen. De hele dag door zijn we in gesprek met de wereld om ons heen én met onszelf over de wereld om ons heen. Wat je waarschijnlijk niet beseft, is hoe allesbepalend deze conversatie is.

Via allerlei apps staan we de hele dag in contact met onze persoonlijke wereld. Deze apps staan vol met speciaal voor ons gecureerde informatie, met zowel waarheden als onwaarheden. We spreken met de mensen waarmee we samenleven en samenwerken. Deze mensen delen de hele dag door hun mening over van alles. Meningen die soms gegrond zijn, maar heel vaak ook niet. Op veel plaatsen staat de radio en televisie aan en al zou je geen nieuws volgen, dan nog krijg je mee wat de media je van de wereld wil tonen. En de media is niet ingericht op het geven van een eerlijk beeld. De media is een spel dat draait om kliks, likes en volgers. Totaal niet betrouwbaar om klakkeloos informatie van aan te nemen, dus.

 In welke conversatie stap je?

Ze zeggen weleens dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen waarmee je je het meest omringt. In de huidige tijd zou je kunnen stellen dat je het gemiddelde bent van die vijf mensen én de mediakanalen waarmee je je het meest omringt. Een belangrijke vraag om jezelf met regelmaat te stellen is: welke informatie neem ik de hele dag door tot me?

Als je het lef hebt om eerlijk en kritisch naar jezelf te kijken, geef dan eens antwoord op de volgende vragen en observeer zo open mogelijk je eigen antwoorden. De antwoorden laten je namelijk zien in welke conversatie jij stapt zodra je in de ochtend je telefoon van de vliegtuigmodus afhaalt.

  1. Welke mensen spreek ik het meest?
  2. Met welke mensen heb ik het meest digitale contact?
  3. Welke websites bezoek ik regelmatig?
  4. Welke social media kanalen bezoek ik en welke informatie komt daar voorbij?
  5. Wat kijk ik op televisie?
  6. Welke podcasts luister ik?
  7. Wat voor muziek luister ik?
  8. Wat voor boeken lees ik?
  9. Wie volg ik?
  10. Wie of wat bestudeer ik?
Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.