13 tools waarmee je krachtigere resultaten kan behalen

Het juiste gereedschap is essentieel bij het repareren of bouwen van iedere structuur. Hetzelfde geldt voor het bereiken van jouw gewenste resultaten; of dat nou op persoonlijk of professioneel gebied is. Je hebt solide, werkbare tools nodig om effectief vooruit te bewegen.

De tools waar je hier kennis mee maakt zal je zelf moeten creëren. Veel van deze tools zijn innerlijke houdingen die je kiest om vanuit te opereren en vanuit te leven. Je gaat ze vanaf dit moment moeten creëren door de manier waarop je spreekt en handelt. Je hebt elke ongewenste situatie waarin je jezelf nu bevindt zelf geschapen door te spreken, actie te nemen en geen actie te nemen. Je kunt de situatie dus ook oplossen door te spreken, actie te nemen en geen actie te nemen.

Een bekende quote van de wiskundige Archimedes is: “Geef me een hefboom die lang genoeg is en een plek om te staan, en ik verplaats de wereld.” Nou, je hebt een plek om te staan, dus hier zijn de hefbomen (tools) om de wereld van jezelf en anderen te verplaatsen.

1. Commitment is de fundamentele tool.
Commitment wordt gedemonstreerd door het doen van wat nodig is om een van tevoren bepaald resultaat te krijgen. Als je niet zeker weet waar je in het verleden een commitment op had, kijk dan simpelweg naar het resultaat dat je wel of niet hebt geproduceerd.

Commitment wordt door jezelf in het leven geroepen. Zonder zelf een commitment te genereren, heb je geen enkele kans van slagen. Commitment is ‘ja, dat doe ik’ of ‘nee, dat doe ik niet’. Waar je ja en nee op zegt is bepalend voor de kwaliteit van je leven. Doe meer van wat je sterker maakt. Doe minder van wat je zwakker maakt. Zorg ervoor dat het merendeel van je keuzes groeikeuzes zijn in plaats van comfortkeuzes.

2. Integriteit is een van de belangrijkste aspecten voor het vergroten van persoonlijke en professionele prestaties en het bereiken van resultaat.
Integriteit is je woord eer aandoen. Je zegt iets te gaan doen en je doet het. Ongeacht omstandigheden, redenen of excuses. Een hoog niveau van integriteit genereren vergroot je kracht en effectiviteit aanzienlijk. Mensen die met moeite voldoende resultaat produceren, zouden er vaak goed aan doen om hun integriteit te versterken. Mensen met weinig integriteit zijn geen ‘slechte’ mensen. Je kunt er simpelweg niet op rekenen dat ze hun woord nakomen.

3. Om een krachtig momentum te creëren in het leven, moet je gewenste stand van zaken veel belangrijker worden geacht dan je huidige stand van zaken.
Bijvoorbeeld: je business genereert momenteel honderd nieuwe cliënten per maand. Als je er tweehonderd per maand extra bij wil krijgen, moet je de gewenste stand van zaken zien als een noodzakelijkheid. Als je redelijk tevreden bent met het huidige volume, zie je die tweehonderd cliënten slechts als iets wat eigenlijk zou moeten. Mensen handelen naar iets dat ‘moet’. Een ‘zou moeten’ wordt veelal genegeerd. Denk aan mensen die zeggen: ‘Ik zou echt meer moeten sporten.’ Hoe vaak doen ze dat dan ook daadwerkelijk?

4. Weiger jezelf als slachtoffer te creëren, wat je ook wordt aangedaan of over je wordt gezegd.
Natuurlijk is het mogelijk dat iemand slachtoffer wordt van anderen of omstandigheden. Jezelf tot slachtoffer verklaren is echter geheel jouw keuze. De positie van slachtoffer is volledig zelfgecreëerd en vanuit deze positie is het onmogelijk om iets voor elkaar te krijgen dat de moeite waard is.

5. Luister krachtig en nauwkeurig.
De eerste vraag die iemand je stelt is bijna nooit de échte vraag die ze in gedachten hebben. Meestal schuilt er een tweede vraag achter. Meester worden van taalvaardigheden is een essentieel component van een effectief leven. Alleen door luistervaardigheden onder de knie te krijgen, kun je taal leren beheersen.

6. Spreek op krachtige wijze.
De kwaliteit van de taal die gebruikt is voor de meeste relaties een allesbepalende factor. Spring niet licht om met het geven van je woord en meen wat je zegt. Zie de impact, of het gebrek aan impact, die je woorden hebben op een ander en pas deze waar nodig aan. Mensen hebben er het meest aan als je beknopt en direct spreekt in plaats van omslachtig en voorzichtig. Zeg wat een verschil gaat maken. Jij bent het product van je spreken.

7. Kijk vanuit meerdere invalshoeken.
Kijk met opzet naar dat wat je op dit moment niet ziet. Help anderen om hetzelfde te doen. Hou op met jezelf te vertellen dat je je doelen niet kunt bereiken. Train jezelf om de stem in je hoofd te negeren als deze irrationeel is.

8. Creëer afstand tussen jezelf en de ontkrachtende gedachten die je ervaart.
Er is een hele simpele tool om dit te doen. Zeg: “Nu heb ik de gedachte dat __.” Dit zal ervoor zorgen dat je onderscheid kunt maken tussen het ‘zijn’ van een ontkrachtende gedachte en van het ‘hebben’ van een ontkrachtende gedachte. Een voorbeeld: “Nu heb ik de gedachte dat dit moeilijk gaat zijn.” Of: “Nu heb ik de gedachte dat ik in de problemen zit.” Als je dit dagelijks doet, begin je te opereren vanuit een meer bewuste positie, in plaats van gerund te worden door de inhoud van je gedachten.

9. Merk het op wanneer je in je eigen hoofd zit en stop hiermee.
Maak afspraken met jezelf over wat je wel en niet gaat doen. Beloof aan jezelf dat je deze afspraken nakomt– je hebt niemand anders nodig om je verantwoordelijk te houden. Jij bent de enige die dit kan doen. Weiger de door jezelf opgelegde regels over wat je wel en niet kunt te gehoorzamen. Je ontvangt meer van wat je tolereert, dus tolereer geen onzin van anderen en al helemaal niet van jezelf.

10. Stop met spreken over je potentie.
Kijk op een cijfermatige manier naar je leven. Confronteer jezelf met waar je nu staat en definieer concrete doelen. Wat gemeten wordt, wordt over het algemeen afgevinkt. Verberg jezelf niet achter vage verwachtingen en hoop vooral niet op een wonder. Denken en voelen zijn interne processen, je moet extern bezig zijn om resultaten te krijgen. Je moet de noodzakelijk vereiste acties genereren om het gewenste resultaat te realiseren. Zet deadlines voor de zaken die belangrijk voor je zijn. Maak ‘specifieke datum en tijd’ je mantra.

11. Verwar activiteit niet met het ondernemen van zinvolle acties.
“Angst laat mensen vreemde dingen doen. Hieronder valt ook proberen aandacht weg te nemen van slechte prestaties of weinig resultaat door comfortabele en oppervlakkige activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten leveren weinig tot geen waarde. Focus altijd op kernacties: acties die daadwerkelijk nodig zijn om tot je doel te komen. Natuurlijk focus je hierbij altijd op het resultaat zelf. Vermijd altijd het ondernemen van acties, hoe druk je er ook mee bezig bent, als ze niet leiden tot resultaat.

12. Ben in staat om in één zin over te brengen wat je product of service doet.
Ben ook in staat om in maximaal zes zinnen duidelijk te maken waarom een cliënt beter af is door jouw product of service.

13. De fysieke wereld is de allerbeste manier om feedback te krijgen.
Alles wat je hoeft te doen is te observeren welke impact je hebt, of niet hebt, op je relaties, je business en jezelf. Dit kan een ontnuchterende ervaring zijn. Sommigen zullen het fijn vinden wat ze zien, anderen niet. Als je niet tevreden bent en de moed hebt om dit aan jezelf toe te geven, weet dat je een keuze hebt. Je kan zijn wie je moet zijn, om te doen wat nodig is, om het leven volgens jouw regels te leiden.

Wil je praktische inzichten en tools om te starten met een echte impact te maken? Op je leven, je relaties en je bedrijf? Download onze whitepaper.