Hoe combineer je twee bloeiende bedrijven met een druk gezinsleven? Door leiderschapscoaching konden Erwin de Rese en Julie Schiltz niet alleen hun teams transformeren, maar ook hun relatie. Het ondernemerskoppel communiceerde beter en maakte duidelijke afspraken, zowel op het werk als thuis. “We kunnen nu veel meer aan.”
Ze zijn getrouwd, hebben samen een gezin én runnen ieder hun eigen truckbedrijf. Erwin de Rese en Julie Schiltz zijn zowel partners als concurrenten. Julie staat aan het roer van Miles, dat Renault Trucks verkoopt, terwijl Erwin leidinggeeft aan Derma Trucks, een dealer in Volvo Trucks. Maar in de praktijk valt de concurrentie wel mee. “De truckmarkt is groot genoeg en er is plaats voor iedereen”, zegt Julie. “Daar komt bij dat we op de achtergrond bij dezelfde groep horen. We hebben zeker andere belangen, maar onze merken zijn allebei onderdeel van de Volvo AB Group.”
Erwins ouders begonnen Derma Trucks in 1993. Nadat Erwin van school ging, nam hij de zaak al snel over. In 2007 kwam zijn vrouw Julie ook in het familiebedrijf werken. Tien jaar later nam het stel een Renault-garage over, waar Julie als ondernemer de leiding over nam.
Balans door leiderschapscoaching
Erwin en Julie wisten hun bedrijven de afgelopen jaren succesvol uit te bouwen. Toch kwam er in 2022 een moment waarop iets begon te wringen. Vooral Erwin merkte dat zaken stroever liepen. Zijn omgeving veranderde, maar hij wist niet goed hoe hij daarmee moest omgaan. “Ik begon ooit met een vijftien mensen, maar inmiddels had ik een team van 45”, vertelt hij. “Ik kon maar moeilijk wennen aan het feit dat we geen kleine, hechte club meer waren. Ik wilde nog te veel onderdeel van het team zijn, in plaats van me op te stellen als leider.”
Ook worstelde Erwin met de veranderende verwachtingen van zijn medewerkers. “We kregen jonge mensen in ons team die behoefte hadden aan open communicatie”, legt hij uit. “De onderlinge omgang was niet meer zoals vijf jaar geleden. Ik merkte dat ook bij klanten en leveranciers. Ik kom uit een generatie waarin je gewoon zwijgt en doorgaat. Problemen lossen zich vanzelf wel op. Dat werkte niet meer en ik had moeite om me daaraan aan te passen.”
Thuis merkte Julie dat haar man het moeilijk had. Toen Chris Slabbinck, een bevriende ondernemer, ze in contact bracht met Straight-Line Leadership, moedigde Julie Erwin aan om gebruik te maken van de leiderschapscoaching van het bedrijf. “Julie had door dat ik dit nodig had”, zegt Erwin.
Julie vult aan: “Erwins carrière is natuurlijk superbelangrijk, maar hij had thuis ook nog twee kinderen en onze relatie. Doordat hij zich zoveel zorgen maakte over zijn medewerkers, was hij alleen nog maar met werk bezig. Ik hoopte dat hij via leiderschapscoaching weer balans kon vinden.”

Ik kan me nu beter in anderen verplaatsen, meer begrip tonen en écht helpen bij uitdagingen.
Julie Schiltz
Gebrek aan leiderschap
Hoewel Erwin aanvankelijk meer behoefte had aan de coaching, besloot Julie uiteindelijk ook lid te worden van Straight-Line Leadership. “Ik ben een herstellende people pleaser”, vertelt ze. “Net als Erwin wilde ik te veel onderdeel van het team zijn. Daardoor bedekte ik alles met de mantel der liefde. Ik nam geen verantwoordelijkheid en confronteerde medewerkers en partners niet als ze hun afspraken niet nakwamen. Daardoor zat ik steeds met dezelfde mensen over dezelfde dingen samen. Een technische medewerker zei zelfs tegen mij: ‘Hier verandert toch nooit iets.’”
In de kern liepen Julie en Erwin tegen hetzelfde probleem aan: een gebrek aan leiderschap en directe communicatie. Die inzichten kregen ze door de ondernemerscoaching van Straight-Line Leadership. “We zagen in dat het vooral aan onszelf lag en wie wij waren”, legt Julie uit. “Daarom gingen we aan onze communicatie werken.”
Open confronteren
Zowel Erwin als Julie gingen zichzelf meer openstellen. “West-Vlamingen zijn harde werkers, maar hebben moeite met hun gedachten en meningen vrij te delen”, zegt Julie. “Ik begon door zelf eerlijker te zijn en mezelf kwetsbaar op te stellen, zodat mijn team zag dat ik ook niet perfect ben. Juist door daar samen over te spreken, kun je jezelf ontwikkelen. Daardoor is de cultuur in ons bedrijf langzaamaan veranderd.”
Ze gaan lastige gesprekken met hun team nu altijd aan. Julie geeft een voorbeeld: “In mijn team zat een vrouw die door de menopauze heenging en daardoor erg aan zichzelf twijfelde. Haar werk leed eronder, maar eerder had ik dat nooit durven benoemen. Nu sprak ik het op een respectvolle manier naar haar uit en zei ik dat er iets moest veranderen. Dat was een wake-up call voor haar. Ze besefte dat ze hulp nodig had, ging met een coach werken en werd echt een ander persoon. Later bedankte ze me voor mijn openheid. Ze zei: ‘Door jou ben ik eraan gaan werken en voel ik me nu zoveel beter.’”
Ook Erwin merkte dat hij zijn team beter kon begeleiden. Door een open en nieuwsgierige houding veranderden zijn feedbackgesprekken compleet. “Ik kan me nu beter in anderen verplaatsen, meer begrip tonen en écht helpen bij uitdagingen,” vertelt hij. “In plaats van een lijstje af te werken, stel ik nu veel meer vragen. Vroeger deelde ik mijn feedbackpunten, kreeg ik tegenwerpingen en was het gesprek klaar. Nu vraag ik door. Waardoor komt dat? Wat zit erachter? Als ik de kern van het probleem begrijp, werken we samen aan een oplossing. Ik vraag: heb je hulp nodig? Hoe pakken we dit sámen aan? Dat maakt het verschil.”

We zijn allebei als mens veranderd, waardoor ons team mee veranderde.
Erwin de Rese & Julie Schiltz
Krachtige afspraken
Julie en Erwin introduceerden wekelijkse contactmomenten om afspraken te bespreken en eerlijke feedback te geven. In het begin vonden medewerkers dit lastig, omdat ze zich gecontroleerd voelden.
“Ik moest duidelijk maken dat het ging om betere communicatie, zodat alles soepeler verloopt,” zegt Julie. “Nu waarderen ze onze gesprekken juist. En doordat ze weten dat ik bij hen incheck, zijn ze veel integerder geworden. Als ze iets beloven, doen ze dat ook. Wat ik ook mooi vind: op het moment dat ze weten dat ze een afspraak niet gaan halen, communiceren ze dat netjes en op tijd. Ook met de klant.”
Doordat medewerkers hun afspraken veel vaker nakomen, is er snelheid in het bedrijf gekomen. Zaken worden sneller afgehandeld, facturen eerder uitgestuurd en uitdagingen vlotter opgelost. Daarin blijven Erwin en Julie het goede voorbeeld geven. Want zodra zij het als leiders loslaten, verwatert de integriteit in hun bedrijven ook. Julie: “We zijn allebei als mens veranderd, waardoor ons team mee veranderde.”
Het sámen doen
Erwin en Julie nemen hun afspraken tegenwoordig heel serieus. Ook op het thuisfront. “Hoe dichter je bij elkaar staat, hoe eerder je geneigd bent je afspraken af te zeggen”, vertelt Erwin. “Vroeger planden we een datenight in, maar zegden we die negen van de tien keer af. Nu maken we van die avond samen echt een prioriteit, want we beseffen dat we als koppel tijd voor elkaar moeten maken.”
Met name Erwin zette stappen om meer aandacht te besteden aan zijn gezin. Toen hij kritisch naar zijn gedrag keek, zag hij dat hij niet de vader en echtgenoot was die hij wilde zijn. “Aanvankelijk zat ik nog in de ontkenning”, zegt Erwin. “Ik dacht dat ik het wel prima deed, maar ik nam alle stress van het werk mee naar huis en was er niet echt voor mijn gezin.”
Erwin laat zijn werk nu achter op de zaak, zodat hij een luisterend oor kan zijn. Als Julie na een moeilijke dag stoom wil afblazen, luistert hij met zijn volle aandacht. Afspraken met zijn kinderen maakt hij net zo belangrijk als een meeting met een grote klant.
Erwin: “Als ik heb gezegd dat ik de kinderen naar volleybal breng of van ballet ophaal, dan ben ik er. Al staat het bedrijf in brand.” Julie voegt toe: “Hij is veel meer aanwezig als papa. Als er iets aan de hand is, bellen de kinderen soms zelfs eerder Erwin dan mij. Vroeger had ik soms het gevoel dat ik er alleen voor stond. Nu doen we het echt samen.”