The Night of Spectacles

Een geheimzinnige man overhandigt je een kaartje. Van achter de ticketbalie grijnst zijn geschminkte gezicht je toe. “Zorg dat je dit ticket niet verliest”, luidt zijn waarschuwing. “Het geeft je toegang tot jouw toekomst.” Voordat je weet wat je overkomt, sta je middenin een schitterende zeventiende-eeuwse kerk. Terwijl iemand je een glas champagne overhandigt, dansen de circusartiesten langs je heen. Een clown jongleert met lichtgevende kegels bovenop een metershoge eenwieler. Of… is het allemaal een illusie?

Een magische ambiance en nieuwe gezichten

Aan de Kesselskade in Maastricht vindt deze vrijdagavond The Night of Spectacles plaats. Een bijzonder feest voor leden van Straight-Line Leadership en hun partners. De leden komen samen om het ondernemerschap en de belangrijkste relaties daaromheen te vieren. Deze avond doet de zeventiende-eeuwse Augustijnenkerk dienst als decor. Het rijksmonument in het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de hoge plafonds, betoverende raampartijen en magische ambiance.

Na een wandeling over de rode loper ontvangen gasten hun toegangsticket bij de ingang van de kerk. Je kunt er niet omheen: hier wordt vanavond een show gegeven. Met een glas champagne komen gasten binnen in de getransformeerde Augustijnenkerk. Kristallen kroonluchters hangen aan het gewelfde plafond. De ruimte baadt in zacht rood licht, met vintage circusattributen in iedere hoek. Voordat ze de rest van de ruimte betreden, kunnen leden samen met hun partner op de foto. De fotograaf staat al klaar bij een speciaal voor de avond ontworpen fotomuur.

Terwijl obers de amuses rondbrengen, gaan gasten de conversatie met elkaar aan. Het gezelschap bestaat uit een mix van leden uit verschillende lidmaatschappen en hun partners. “Het is goed om iedereen weer te zien”, zegt Stephan van den Bos, lid en eigenaar van Hygiënepapier.nl. “Maar ik zie ook een hoop nieuwe gezichten. De groep is zeker gegroeid.”

Het canvas van de ondernemer

Een luide gong. Twee vrouwelijke circusartiesten, die eruitzien alsof ze uit een sprookje zijn gewandeld, stappen bovenop plateaus aan weerszijden van de ruimte. Als de muziek begint, zwieren ze hun staf ritmisch boven hun hoofd. Het teken dat de show gaat starten. De circusdirecteur stapt op het podium en begint te zingen, met de artiesten aan zijn zijde, die al dansend en behendig kronkelend hun kunsten opvoeren.

Na de openingsact stapt een man in smoking op de bühne. Van top tot teen is hij gehuld in glinsterende pailletten. Een hoge hoed maakt de look af. “Een artiest is iemand die zijn kunsten in het openbaar vertoont”, zegt the greatest showman van de avond, Kristof Cuppens. Straight-Line Coach en managing partner bij dag, ras-entertainer bij nacht. “En wie zijn grotere artiesten dan de aanwezigen vanavond?”

Kristof doelt op de ondernemers die elke dag opnieuw kiezen voor hun eigen grootsheid en groei. De leden van Straight-Line Leadership. En natuurlijk de levenspartners die hen ondersteunen bij het behalen van hun doelen. “Er zijn hier mensen samengekomen die zich inspannen voor één droom. Eén project. Jullie canvas is de wereld om jullie heen. En jullie penselen zijn taal, communicatie en massieve actie. Het is onwaarschijnlijk wat de mensen in deze zaal al hebben gecreëerd en nog gaan creëren. Daarom is deze avond een eerbetoon aan jullie.” Kristof nodigt alle gasten vervolgens uit voor het diner.

Door de ogen van een ander

Het walking dinner heeft voor iedereen wat wils. Gasten hebben de keuze uit heerlijke hoogwaardige gerechten gehuld in circus foodDe aanwezigen schuiven meermaals aan om alles te kunnen proeven.

“Alles is hier top notch”, zegt een Vlaamse dame die voor het podium aan tafel zit. Haar echtgenoot is lid en haalt een gerechtje voor haar. “We hebben er meteen een weekend Maastricht van gemaakt”, zegt ze. “Met twee kleine kinderen gaan we niet vaak samen weg. Dit vonden we de ideale gelegenheid.” Het is de eerste keer dat ze Kristof Cuppens in levenden lijve ziet. Maar niet de eerste keer dat ze hem hoort. “Zijn stem en die van de andere coaches schallen regelmatig door de living”, zegt ze lachend. “Dus ik herkende hem meteen.”

Een deel van het lidmaatschap bij Straight-Line Leadership bestaat uit video’s en online meetings. Daarin reiken Straight-Line Coaches praktische inzichten en tools aan. Het komt dus vaak voor dat partners zijdelings wat van het werk meekrijgen. “Ik vind dat ze hem waardevolle zaken bijbrengen”, zegt ze. “Voordat hij in het lidmaatschap stapte, zei hij: ‘Ik ben al heel ‘Straight-Line’. Ik ga al direct op alles af.’ Dat klopte wel, maar hij zag dan nooit de kant van een ander. Hij luisterde niet en deed altijd wat hij wilde. Zakelijk, maar ook als het op mij aankwam. Sinds hij bezig is met Straight-Line Leadership leeft hij zich veel meer in. Hij kan de kwestie door de ogen van een ander bekijken en daardoor uiteindelijk ook veel meer bereiken. Dat vind ik positief.”

Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.

Meebouwen aan een nieuwe toekomst

In een duistere hoek is een waarzegster aan het werk. In de deels afgesloten kamer staat een glazen bol en tarotkaarten liggen klaar. Voor wie het aandurft. Het thema van de avond is duidelijk: mysterie, meesterschap en spektakel. Het optreden van de jazzband wordt meermaals onderbroken door bijzondere shows, waarbij circusartiesten hun zangkunsten en acrobatische skills tentoonspreiden. Steeds afgewisseld door een speech van Kristof, die context geeft aan de avond.

“Wat is er mooier dan je leven delen met mensen waarmee je samen aan een droom bouwt?”, vraagt hij het publiek richting het einde van de avond. “Dát maakt het leven de moeite waard. Aan iedereen vanavond: bedankt. Bedankt voor je aanwezigheid, je aandacht, je leven, wie je bent en wie je nog gaat zijn. Wij, als Straight-Line Leadership, zijn vereerd dat we meebouwen aan jullie toekomst.” Het applaus barst los.

De sprookjesdames brengen dienbladen met stapeltjes kaarten en enveloppen rond, met de instructie om een boodschap te schrijven voor de vier belangrijkste mensen in je leven. Later worden de brieven weer opgehaald en voor de gasten op de bus gedaan. Want alle glitter en glamour van The Night of Spectacles is mooi, maar uiteindelijk is het maar een extraatje. De avond draait om de mensen. Om het samenzijn. Om de relaties die ervoor zorgen dat ondernemers kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. En als de dj begint te draaien, stappen de genodigden samen de dansvloer op.