Liesbet van Lierde

ECCO Products
Merelbeke, BE
Bestuurder

“Voor mij is self-leadership de sleutel tot het bereiken van je gewenste toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat transformatie bij jezelf begint. Veel ondernemers, waaronder ook ikzelf, zoeken vaak oorzaken voor het niet behalen van doelen bij derden of omstandigheden. Dat werkt absoluut niet.

Voordat ik in 2020 bestuurder werd, was ik acht jaar medewerker. Mijn vennoten waren eerst mijn werkgevers. Lang heb ik de Liesbet van toen meegenomen in wie ik op het speelveld zette. Zo moesten er bijvoorbeeld bepaalde verantwoordelijkheden in het MT helder worden gemaakt. Ik had duidelijk voor ogen hoe dat moest gebeuren, maar dacht: het is toch niet aan míj́ om daar iets over te zeggen? Plots werd het me duidelijk: door die conversatie draaiend te houden, stop ik mezelf. Ik ben gewoon een van de drie bestuurders van ECCO en ik heb een krachtig commitment op het bereiken van ons punt B. Ook als daar harde confrontaties voor nodig zijn. Ik ben gewoon gestopt met dat als ongepast te zien.

Dat leidde tot een impactvol gesprek met een van mijn vennoten. Ik merkte dat hij niet hetzelfde commitment had. Ik wilde dat gesprek niet hebben, maar ik wist dat het uit de weg gaan een gigantische impact zou hebben op de toekomst van ECCO. Het was een lang, krachtig gesprek en heeft heel wat teweeggebracht. Het was absoluut een van de belangrijkste gesprekken van afgelopen jaar. En daar was self-leadership voor nodig.”

Toon Antens

LMB Antens
Baarle-Hertog, BE
Eigenaar

“Tot 2015 runde ik de organisatie met mijn oudere broer. We zijn alle twee jong in het bedrijf gestapt en Bart was als de dominantere broer de leider van het bedrijf. Totdat hij plotseling kwam te overlijden na een misgelopen ingreep aan zijn dikke darm.

Er was op dat moment geen leider van het bedrijf. Ik dacht: iedereen weet toch wel wat ‘ie moet doen. Ik zat in de slachtofferrol en heb veel laten gebeuren. Het medelijden dat ik van anderen ontving voedde die slachtofferrol alleen verder. Na een mislukte samenwerking met een externe directeur wist ik: er is maar één iemand die hier de leider kan zijn. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden.

Op dat moment was het doel simpelweg om het bedrijf verder te zetten. Nu heb ik heldere, meetbare doelen. Zowel op zakelijk vlak als voor mijn gezondheid. Zo sta ik iedere ochtend vroeg op om te hardlopen. Vroeger zat ik vol verhalen. Nu kan ik die aan de kant zetten, of ze in elk geval opmerken. Het gebeurt nog wel dat ik er niets mee doe, maar ik ben mijn eigen comfort steeds verder terug gaan dringen. Ik zie dat daar een ander soort comfort voor terugkomt. Ik heb rust, mijn wereld wordt groter en ik houd me nog weinig bezig met wat anderen van mij vinden. Ik vertrouw op mezelf. Als ik iets wil, moet ik er zelf actie op ondernemen. Externe factoren hebben er niets mee te maken. Dat is voor mij self-leadership – en dat gaat me brengen waar ik moet zijn.”

Tom Buitelaar

Buitelaar Houtconstructies
Bergen, NL
Eigenaar

“Leiding nemen over mezelf is de lijn uitzetten naar punt B en mezelf op die koers houden. Dat is een grote uitdaging, omdat ik de neiging heb uit koers te raken door de dagelijkse gang van zaken. Op zo’n moment kom ik tot stilstand en vertraagt het hele proces. Self-leadership is jezelf continu herpakken, met vallen en opstaan. Een mooi voorbeeld is toen ik onlangs thuis kwam te zitten.

Ik liep covid op en kwam een paar weken niet op de zaak. Een inzicht dat ik toen kreeg, zorgde ervoor dat ik daarna anders kwam opdagen. In mijn afwezigheid namen de medewerkers hun verantwoordelijkheden en deden ze zelfs allerlei dingen die ze eerder niet deden. Bijvoorbeeld ’s avonds terugkomen naar kantoor om extra werkzaamheden op te pakken. Er kwamen geen dringende mails met vragen die echt alleen ík kon beantwoorden. Ik zag toen dat ik in het bedrijf had rondgelopen vanuit het idee: ik kan dit toch ’t beste zelf doen, dus ik regel het wel. Zo wilde ik mensen helpen. Maar daardoor remde ik ze. Ik ontnam ze de kans om hun werk af te maken en daar voldoening uit te halen. En ik gaf mezelf ook nog extra werk.

Ik ervaar nu niet dat ik tijd overheb, maar ik houd me wel veel meer bezig met investeringen voor de toekomst. Ik richt me op de vraag: hoe ziet ons bedrijf er over vijf jaar uit? En wat is er nu voor nodig om daar te komen? Ik vond mezelf opnieuw uit om steeds weer terug op dat pad te komen.”

Toegevoegd aan je winkelmandje