‘Ik zag in dat die verwachting me tegenhield’

Gedreven ondernemers zijn een uniek slag mensen. Iedere maand stelden we zeven persoonlijke vragen aan een van de ondernemers uit ons netwerk. Ze delen wat ze drijft, wat hun moeilijkste beslissing was en wat ze achteraf anders hadden willen doen. Aan het woord: Anthony Hendrickx van familiebedrijf European Truck Trailer Parts. 

Hoe ben je gestart als ondernemer?

Anthony Hendrickx: “Ik ben co-ceo van het bedrijf. Dat betekent dat mijn vader en ik samen de leiding hebben. Toen ik het familiebedrijf voor het eerst instapte, spraken mijn vader en ik af dat ik onderaan de ladder zou beginnen, zodat ik ervaring en kennis over de branche kon opdoen. Een paar jaar later nam ik de volgende stap en begon ik als verkoper van ons product, wat voor mij een heel belangrijke ervaring was, want de verkoop van onderdelen is de kern van onze business.”

“Het jaar erna gaf ik aan dat ik klaar was voor meer verantwoordelijkheid en dat ik ervaring wilde opdoen in het ondernemerschap. Toen heb ik een deel van zijn takenpakket overgenomen, waaronder de communicatie met medewerkers. Vandaag de dag neem ik dat stuk nog altijd voor mijn rekening. Daarbij heb ik de titel van co-ceo gekregen, met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Dat verliep niet vlekkeloos. Er zijn wat mensen die het moeilijk vonden dat ik plotseling hun aanspreekpunt werd. ‘Ik heb maar één baas en dat is je vader’, heb ik wel eens gehoord. Tegenwoordig loopt het een stuk beter, maar het heeft zeker een opstartperiode gekend.”

‘Een afspraak is duidelijk, specifiek en onderbouwd door een commitment’

Wat betekent de distinctie ‘afspraken vs, verwachtingen’ voor jou?

“Een afspraak is uitgesproken, een verwachting niet. Toen ik co-ceo werd, heb ik niet aan mijn vader gevraagd: ‘Wat verwacht je nu van mij als co-ceo? Welke afspraken maken we?’ Dat gesprek is er nooit geweest, waardoor onuitgesproken verwachtingen zijn gaan spelen. Op dit moment is het verschil tussen afspraken en verwachtingen dus erg relevant voor mij.”

“Ik heb een gesprek ingepland met mijn vader om die verwachtingen boven tafel te krijgen en te kijken of we die om kunnen zetten naar afspraken. Een verwachting is niet uitgesproken en dus kan de andere partij daar ook weinig mee. Een afspraak is duidelijk, specifiek en onderbouwd door een commitment.”

Wat is voor jou een leider?

“Voor mij komt het altijd neer op iemand die duidelijk voor ogen heeft wat het doel is, die daar verantwoordelijkheid voor neemt en de nodige acties onderneemt. Meer is het niet.”

Wat is de moeilijkste beslissing die je als ondernemer hebt moeten maken?

“De beslissing dat niemand groter of krachtiger is dan ik. Toen ik pas in het bedrijf stapte, zag ik alles als een piramide. Als iemand zogezegd boven mij stond in de bedrijfsstructuur, dan stelde ik me kleiner op dan ik was. Totdat ik op een dag besloot: dit stopt. Waar ik eerder wel eens zei: ‘Mijn vader staat boven mij, ik ga daar niet over’, zou ik die woorden nu nooit meer uitspreken.”

'Die drijfveer heeft vandaag de dag plaatsgemaakt voor de toekomst van mijn kind'

Wat had je graag willen weten voordat je begon met ondernemen?

“Dat ik me krachtiger moest durven opstellen, in plaats mee te gaan in het ‘kleine-Belg-syndroom’. Ook paste ik eerder weinig zelfreflectie toe en stond ik niet stil bij de gedachten die ik had. Ik was iemand die meeging met de flow en snel dacht: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Nu ben ik veel kritischer over dat soort gedachten.”

Wat drijft je?

“Toen ik eerlijk naar mezelf ging kijken, besefte ik dat mijn drijfveer lange tijd was dat ik de goedkeuring van mijn vader wilde. Onbewust streefde ik daar altijd naar. Ik heb toen Alexander Verduyn aangesproken, die ook het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen, en hem gevraagd hoe hij met die situatie omging. Hij zei tegen me: ‘Als je de boel op een dag volledig overneemt, mag je nooit verwachten om die erkenning te krijgen. Want je zal die nooit krijgen.’ Dat was een keerpunt voor mij. Ik zag in dat die verwachting niet werkbaar was en me tegenhield.” 

“Die drijfveer heeft vandaag de dag plaatsgemaakt voor de toekomst van mijn kind. In november word ik vader en dat heeft mijn perspectief zeker veranderd. Ik ben zelf opgevoed door ouders die het welzijn van het gezin altijd op nummer één hadden staan. En dat is iets wat ik absoluut meeneem als partner en vader. Het gaat niet meer alleen om mezelf. Ik wil voor mijn gezin zorgen en een krachtige demonstratie zijn voor mijn kind.” 

Hoe draag je bij aan je omgeving?

“Tijdens de coronacrisis helpen we andere ondernemers waar we kunnen. Als we een zakenrelatie kunnen ondersteunen door een vooruitbetaling te doen, dan doen we dat. Ook helpen we lokale ondernemers waar we contact mee hebben, zoals de eigenaren van restaurants waar we vast te gast zijn. Ook voor corona gaf ik vaak klussen aan lokale ondernemers om het bedrijfsleven hier te ondersteunen.”

Toegevoegd aan je winkelmandje